Volledig scherm
PREMIUM
De hervormde kerk uit 1883 is nu een gemeentelijk monument. © Pedro Sluiter

Hervormde kerk Genemuiden op de gemeentelijke monumentenlijst

De Hervormde kerk in Genemuiden heeft de gemeentelijke monumentenstatus gekregen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten na overleg met de eigenaar, de hervormde gemeente.

,,De monumentale waarden van dit gebouw behelzen verschillende aspecten. Zo is het gebouw een belangrijk onderdeel van het oeuvre van de architecten Willem en Frederik Christiaan Koch’’, zo motiveert het college het besluit. Verder wordt het uit 1883 daterende kerkgebouw aangemerkt als ‘een belangrijk onderdeel van het historisch gegroeid stedelijk gebied’ en ‘heeft het een beeldbepalende ligging in de Kerkbuurt’.  De bouwstijl is neogotisch en het kerkgebouw bestaat uit een middenschip en een in 1907 bijgebouwd middenschip. Het met leisteen gedekte dak en het tongewelf rusten op acht pilaren van Bentheimer zandsteen. De toren heeft een met koper bedekte torenspits. De kerk is gebouwd nadat het uit 1535 daterende kerkgebouw werd verwoest tijdens een brand in augustus 1882.  

  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM
    video

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

Kop van Overijssel