Volledig scherm
Twee weken terug werd als laatste verdachte een man met de arm in het gips in Hasselt aangehouden. © Politie

Inbrekers uit Almere verdacht van meer inbraken in huizen vakantiegangers in Hasselt en Vollenhove

De inbrekers uit Almere die twee weken terug na een serie inbraken bij vakantiegangers in Hasselt zijn opgepakt hielden vermoedelijk de post in de gaten om te kijken of een huis geschikt was om in te breken. Het trio inbrekers wordt in verband gebracht met inbraken in Hasselt en Vollenhove en mogelijk zelfs meer plaatsen.

Een man belde maandagochtend 22 juli de politie nadat hij drie mannen zich verdacht ziet gedragen aan de Rietsnit in Hasselt. Zijn hond gedroeg zich daarvoor ook vreemd. Even later zijn twee mannen van 23 en 28 jaar uit Almere en een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats opgepakt na een inbraak. Een van de verdachten gilt het uit na een beet door een politiehond. Twee weken later zitten de mannen nog steeds vast.

Volgens de politie richten de drie zich de weken daarvoor vermoedelijk op huizen van vakantiegangers. Door de post in de gaten te houden wisten ze dat bewoners op vakantie waren en inbreken gemakkelijker was. De digitale recherche pluist na aanhouding de telefoons van de verdachten uit en daardoor kunnen ze de inbrekers in verband brengen met eerdere inbraken in Hasselt en Vollenhove. De politie sluit niet aan dat ze ook in andere steden hebben ingebroken.

De acht tips tegen inbraken in de vakantie van de politie:

1. Zet de caravan vlak voor vertrek niet op de oprit, aangezien inbrekers vaak door een wijk fietsen op zoek naar potentiële nieuwe woningen.

2. Zorg voor buitenverlichting bijvoorbeeld op schemerschakelaar of bewegingssensor.

3. Doe ramen, deuren maar ook poorten en garages goed op slot als je op vakantie gaat.

4. Leg geen kostbare spullen in het zicht, maar berg ze goed op.

5. Zorg voor tijdschakelaars in huis zodat er ook ’s avonds licht brandt in huis.

6. Plaats niet op Facebook of Instagram dat je op vakantie gaat.

7. Vraag of buren of vrienden willen letten op takjes tegen de deur, papiertjes in de deurpost of folders op de deurmat. Dit zijn voor inbrekers signalen dat de kust veilig is.

8. Horen je buren glasgerinkel, gestommel of zien ze onbekenden bij je woning? Laat ze dan meteen 112 bellen. Inbrekers hebben maar een paar seconde nodig om de buit mee te nemen!

  1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
    PREMIUM
    Dagboek

    Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

    Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.

Kop van Overijssel