Volledig scherm
© ANP

Jan Terlouw werkt mee aan bevrijdingszangavond in Genemuiden

updateVoormalig minister en schrijver Jan Terlouw is gestrikt om een bijdrage te leveren aan de zangavond die in Genemuiden wordt gehouden ter gelegenheid van de bevrijding op 14 april 1945.

Stichting tot behoud van de Genemuider Bovenstem houdt deze bevrijdingszangavond in de Grote- of St. Nicolaaskerk in Genemuiden op dat dag dat het precies 75 jaar geleden is dat Canadese soldaten Genemuiden binnentrokken. Onder meer worden de Psalmen gezongen die destijds een dag later werden gezongen in de kerken van Genemuiden. Verder staan op het programma liederen uit de bundel van Valerius, het Canadese Volkslied en het Wilhelmus.

In de Tweede Wereldoorlog verbleef het gezin Terlouw in Wezep. Hij heeft altijd aangegeven dat die periode van  grote invloed is geweest op zijn persoonlijke ontwikkeling. Zo waren er Duitse legerofficieren ingekwartierd in de woning van de familie Terlouw. En een Joodse klasgenoot van Jan Terlouw werd gedeporteerd. In 1972 kwam zijn jeugdboek Oorlogswinter uit, gebaseerd op zijn eigen ervaringen in de oorlog. Later werd het boek verfilmd.

Naast Jan Terlouw werken mee aan deze avond de organisten Arend Booi en Jan Koster en leerlingen van de trompetklas van Maurice van Dijk. Gert Jan Westhoff vertelt over de bevrijding van Genemuiden en burgemeester Eddy Bilder verzorgt de sluiting.

Kop van Overijssel