Volledig scherm
De units voor jeugdsoos Esclusa staan al sinds februari ongebruikt aan de rand van de parkeerplaats van sportpark Cingellanden. © Pedro Sluiter Foto

Jeugdsoos Zwartsluis wordt eindelijk voorzien van stroom

De oplossing voor het huisvestingsprobleem van jeugdsoos Esclusa in Zwartsluis komt er aan. Dat laat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland weten aan CDA-fractievoorzitter Margreet Bosma, die schriftelijke vragen heeft gesteld over de nijpende situatie.

De jeugd is al langere tijd dakloos, sinds het noodgedwongen vertrek, in 2016, uit het afgebroken Agnieten College. Na een lange zoektocht werd een nieuwe locatie gevonden, aan de rand van de parkeerplaats van sportpark Cingellanden. Ondanks enkele bezwaren van omwonenden ging de gemeenteraad hiermee akkoord. De jeugd poseerde juichend voor de fotograaf van deze krant. Februari dit jaar werden er units geplaatst in opdracht van de gemeente. Maar die staan er nog steeds ongebruikt door het ontbreken van nutsvoorzieningen. 

Hoop

Raadslid Margreet Bosma heeft aan de bel getrokken bij het college van burgemeester en wethouders. Het door haar ontvangen antwoord geeft de Sluziger jeugd hoop. Het college schrijft namelijk  'dat het streven is om na de bouwvakvakantie zo spoedig mogelijk de elektriciteit aan te kunnen sluiten'. Door de hoge waterstand liggen de invoerbuizen onvoldoende diep. De buizen liggen op een diepte van 40 centimeter, waar één meter noodzakelijk is. ,,Dit wordt na de vakantieperiode opgepakt en aangepast”, aldus het college, dat in het midden laat waarom dat niet eerder dit jaar kon.

Vrijwilliger Tom Kisjes van jeugdsoos Esclusa liet enkele weken geleden in de Stentor weten te balen dat het zo lang duurt voordat de nieuwe soos open kan. ,,Ik ben er wel een beetje klaar mee. Het heeft veel tijd en energie gekost. Het duurt veel te lang. Na twee jaar kunnen we nog niets. In de avond zit de jeugd nu op andere plaatsen te hangen. Ik snap dat ouders dat niet willen. Het is beter als ze naar een mooie plek gaan met toezicht."

Kop van Overijssel