Volledig scherm
PREMIUM
Welzijn Mensenwerk maakt zich zorgen om het alcoholgebruik onder jongeren in de gemeente Zwartewaterland. © ANP XTRA

Jongerenwerkers slaan alarm over ‘bingedrinking’ onder 15-jarigen in Zwartewaterland

Jongerenwerkers in Zwartewaterland trekken aan de bel over het alcoholgebruik onder jongeren in die gemeente. Maar liefst 51 procent van de jongeren tussen 12 en 17 jaar doet aan ‘bingedrinking', meer dan 5 glazen alcohol in een korte periode wegwerken. ,,Ik maak me echt zorgen als ik een 15-jarige dronken op straat zie lopen", zegt jongerenwerker Emil Woltinge van Welzijn Mensenwerk.

Tussen februari en april vorig jaar deed Welzijn Mensenwerk een onderzoek naar het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in de gemeente Zwartewaterland (Hasselt, Zwartsluis, Genemuiden), blijkt uit het jaarverslag dat de organisatie aan de gemeente aanbood. ,,Dat was een afstudeerproject van een stagiaire", vertelt Woltinge. En hoewel er 173 jongeren aan de enquête meewerkten, is dat niet volledig representatief te noemen, waarschuwt hij. ,,Het geeft wel een goed beeld van de situatie, vinden we.”

  1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
    PREMIUM
    Dagboek

    Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

    Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.

Kop van Overijssel