Volledig scherm
Het kanon op de stadswal bij Blokzijl. © eigen foto

Kanon in Blokzijl buldert op de Dag van de Geschiedenis

De schutterij zal het kanon op de stadswal afvuren tijdens de Dag van de Geschiedenis op zaterdag 20 oktober. 'Opstand’ is het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis. In het kader daarvan houdt het gemeentearchief van de gemeente Steenwijkerland een speciale dag.

Wethouder Trijn Jongman: ,,In de geschiedenisboeken over Blokzijl is ‘opstand’ een regelmatig terugkerend thema. De keuze voor Blokzijl als gastheer voor deze editie van de Dag van de Geschiedenis was dan ook snel gemaakt." De wethouder doelt op onder meer op het feit dat de fortresse Blokzijl in 1581 werd gesticht door Diederik Sonoy tijdens de opstand tegen de Spanjaarden. Het aan de Zuiderzee gelegen Blokzijl was een plaats van militair-strategisch belang waar waaruit de steden aan de Hollandse kust werden beschermd tegen de Spanjaarden. Ook berucht in de geschiedenis van Blokzijl  is de maar liefst drie jaar durende staking van personeel van houtzagerij Loos, dat, tegen de zin van de directie, lid was geworden van de vakbond.

Rondleidingen

Het gemeentearchief heeft samen met museum Het Gildenhuys en de schutterij een programma gemaakt voor 20 oktober. Er zijn rondleidingen door het historische centrum van Blokzijl en er worden verhalen verteld.  Bij de rondleidingen en de lezingen zijn de plaatsen beperkt. Belangstellenden kunnen zich via de website van de gemeente Steenwijkerland aanmelden. 

Museum het Gildenhuys is de hele dag gratis te bezoeken. Bij de marktkraampjes van de lokale horeca op de Wortelmarkt kan in zeventiende eeuwse sfeer geluncht worden. In de middag is er op de stadswal een demonstratie van gevechtsmethoden uit vroegere tijden en vuurt de schutterij het kanon af. 

  1. Mudrun Boer en Burger in Kallenkote: ‘Tot je nek in de drek’
    PREMIUM

    Mudrun Boer en Burger in Kallenkote: ‘Tot je nek in de drek’

    Met een enorme buikschuiver over een stuk landbouwplastic glijden CDA-statenlid Eline Vedder en VVD-Europarlementariër Jan Huitema zaterdag zij aan zij over de finish van Mudrun Boer en Burger. Net als de andere honderd deelnemers gaan ze tot hun nek in de drek in het drassige veengebied achter de Maargies Hoeve. De organiserende studenten van de Terra MBO Meppel willen met dit evenement een verbinding leggen tussen boer en burger.

Kop van Overijssel