Opgeknapte kapel op de begraafplaats bij het Van Stolkspark in Hasselt.
Volledig scherm
Opgeknapte kapel op de begraafplaats bij het Van Stolkspark in Hasselt. © Pedro Sluiter Foto

Kapel begraafplaats Hasselt in oude glorie hersteld

De laatste vijftig jaar is de kapel op de oude begraafplaats bij het Van Stolkspark in Hasselt meer gebruikt als pakhuis dan als kapel. Vrijwilligers van de RK parochie St. Stephanus vonden dit zonde en besloten daarom om het oude kapelletje op te knappen zodat het weer gebruikt kan worden.

Het afgelopen jaar waren de vrijwilligers druk om de kapel uit het begin van de vorige eeuw op de kleine Rooms-Katholieke begraafplaats in ere te herstellen. Ben van der Vegte knapte de kapel op met hulp van Anton en Ans Blakvoort en pastoor Theo van der Sman. ,,Het was een kapel onwaardig. De kapel stond er lang voor niets. Het was een opslagplaats geworden voor spul om iemand te begraven”, vertelt Van der Vegte. ,,Ik zei twee jaar terug dat het wel erg jammer was en dat dit eigenlijk niet de bedoeling is. Een kapel moet er zijn om te bidden en om tot bezinning te komen.”

Houten schotten

Daarvoor is de kapel lang niet gebruikt. In het gebouwtje stonden houten schotten die nodig waren bij het delven van een graf en andere zaken. Omdat er nu op een andere manier een graf gedolven kan worden, was de opslag van houten panelen niet meer nodig.

Het dak is door een aannemer vervangen, het kleine torentje geverfd en de binnenkant van de kapel opnieuw geschilderd. In de kapel zijn de houten schotten gebruikt om een klein altaartje en een zitbankje te maken. Op het altaar is een Mariabeeld gezet die jarenlang op de zolder van de katholieke kerk in Hasselt heeft gestaan. Ook staat op een kandelaar een paaskaars die met Pasen wordt aangestoken en daarvoor een plateau waarop lichtjes kunnen worden geplaatst. Er is een knielbank waar mensen kunnen bidden.

Ingezegend

Na de viering van Allerzielen in de St. Stephanuskerk op zaterdag 2 november om 10.30 uur zegent pastoor Van der Sman de kapel op de begraafplaats opnieuw in. ,,Na de dienst lopen we met lampjes naar de begraafplaats. Die dag komen er ook bloemen te staan.”

De kerk hoopt dat de kapel snel enkele uren per dagen voor gebed en bezinning wordt opengesteld. ,,Veel mensen reageerden enthousiast dat het weer geopend wordt’, zegt Van der Vegte. ,,Mensen die op het kerkhof komen kunnen naar binnen en een kaarsje opsteken. We willen het weer gebruiken. Een kapel is er om te gebruiken.”

Kop van Overijssel