Volledig scherm
© ANP

Machineloods Staphorst
komt er uiteindelijk toch

De familie Jansen uit Staphorst mag toch een machineloods bouwen achter de woonboerderij aan de Gemeenteweg. De Raad van State heeft de gemeente Staphorst woensdag in een conflict over het bouwplan flink op de vingers getikt.

De hoogste bestuursrechter in ons land draagt het college van burgemeester en wethouders op om de familie Jansen alsnog een bouwvergunning te verlenen voor een nieuwe machineloods. Met de uitspraak is een einde gemaakt aan een jaren slepend conflict tussen de gemeente en Margje en Henk Jansen. De Jansens vroegen al in 2006 een vergunning voor de loods aan, maar die werd nooit verleend. Jansen zegt de loods hard nodig te hebben om machines, hooi en wol op te slaan. Henk Jansen is schaapscheerder en moet zijn spullen ergens kunnen stallen.

Kern van het conflict was een plan van Jansen om eventueel jongvee in de loods annex stal te zetten. In 2013 deed Jansen een zogenoemde milieumelding om 52 stuks jongvee in de loods te kunnen stallen. En dat wil de gemeente absoluut niet en daarom werd de bouwvergunning geweigerd. Hoewel bouwvergunning- en milieuprocedures voorheen nog strikt gescheiden werden behandeld, haalde de gemeente alles uit de kast om te voorkomen dat ze een bouwvergunning voor de loods moest verlenen. Een van de argumenten was de geringe afstand tussen de te bouwen loods en de omringende woningen en bedrijven.

De Raad van State maakt daar nu korte metten mee. De gemeentelijke vrees dat Jansen meer dan de wel toegestane negen stuks jongvee in de loods zet, kan volgens de Raad van State geen reden zijn om de bouwvergunning te weigeren. Als Jansen toch meer vee in de loods ze, dan kan de gemeente daar altijd handhavend tegen optreden, aldus de Raad. Duidelijk is dat Jansen een vergunning voor een machineloods en berging heeft aangevraagd. En daarvoor hoef je geen grote geurafstand tot omringende bebouwing in acht te nemen en dus moet de bouwvergunning worden verleend.

Kop van Overijssel