Harald Hovenkamp. mede-eigenaar en restaurantmanager Kaatje bij de Sluis is meestergastheer.
Volledig scherm
Harald Hovenkamp. mede-eigenaar en restaurantmanager Kaatje bij de Sluis is meestergastheer. © Wilbert Bijzitter

Mede-eigenaar Kaatje bij de Sluis nu ook Meestergastheer

UpdateHarald Hovenkamp (45), restaurantmanager en mede-eigenaar van sterrenrestaurant Kaatje bij de Sluis in Blokzijl, mag zich vanaf nu Meestergastheer noemen. Hij slaagde gisteren voor zijn Meesterproef SVH Meestergastheer. 

Hovenkamp runt Kaatje bij de Sluis al bijna twintig jaar samen met zijn compagnon en chefkok Peter Postma en werkt al 30 jaar in de horeca. ,,Ik ben op mijn veertiende begonnen bij mijn ouders in het café  achter de bar’’, zegt hij. ,,En daarna eigenlijk altijd in de horeca blijven werken. Je raakt ermee besmet hè.’’

Bekroning

Hovenkamp vindt de Meestertitel een  ‘erkenning van mijn vakkennis, ambitie, doorzettingsvermogen, opmerkingsvermogen, improvisatietalent, besef van dienstbaarheid en mijn tactvolle vlotheid in het omgaan met gasten’. Hij mag zich hierna de 43ste SVH Meestergastheer van Nederland noemen.

Meesterproef

SVH Meestergastheren Saïd Maher (Het Seminar, Zenderen) en Eduard van der Toolen (ROC Mondriaan in Den Haag) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland namen gisteren de Meesterproef in Blokzijl af. 

Gastbeleving

De commissie heeft ter afsluiting van het Meestertraject een dag meegelopen en Hovenkamp op meer dan honderd punten beoordeeld. Aan het einde van deze dag beoordeelde zij hem ‘Meesterwaardig’ en een ‘ware ambassadeur voor het vak’. Uit het juryrapport: ‘Harald en Peter hebben een stabiele zaak neergezet waar de gast centraal staat. Ze leveren al jarenlang samen met hun goed getrainde team constante kwaliteit in zowel de bediening als in de keuken. Als een geoliede machine werkt het team samen, waarbij Harald zijn kennis en kunde gedreven overdraagt aan de nieuwe generatie, waarbij de gast en de gastbeleving speerpunten zijn.’

SVH Meestertitels

Er zijn landelijk momenteel 285 SVH Meesters verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen. 

Kop van Overijssel