Volledig scherm
Bij het concert van de koninklijke militaire kapel Johan Willem Friso speelden veteranen een voorname rol. Op beeldschermen was er ook aandacht voor hun missies en hun inzet voor de vrede. © Wilbert Bijzitter

Militair orkest musiceert over de vrijheid in volle Steenwijker Meenthe

Met duizend bezoekers, onder wie uitgenodigde veteranen uit de regio, was de evenementenhal van De Meenthe uitverkocht bij het optreden van de koninklijke militaire kapel Johan Willem Friso. Het door de ruim vijftig musici - onder leiding van chef-dirigent majoor Tijmen Botma - uitgevoerde programma stond in het teken van 75 jaar bevrijding.  

De voorstelling Vrij Land bestond uit muziek, beelden, verhalen en liederen, verteld en gezongen door Valéry van Gorp. Daarmee werd getoond hoe de vrijheid in onze samenleving geworteld is en hoe de krijgsmacht deze vrijheid in stand houdt. Door een holoscreen werden historische en hedendaagse veteranen op het podium tot leven gewekt, die vertelden over hun missies en hun  inzet voor de vrede. 

Met het concert onderstreepte Defensie de al jaren durende band met de gemeenten Steenwijkerland (voormalige John van de Kornputkazerne in Steenwijk) en Westerveld met de Johannes Postkazerne op het militaire terrein tussen Steenwijk en Havelte. Beide burgemeesters, Rob Bats en Rikus Jager, waren bij het optreden aanwezig en hielden een toespraak.

Volledig scherm
De evenementenhal van De Meenthe zat stampvol voor het concert. © Wilbert Bijzitter
 1. Geld is er voldoende voor schaatsklassiekers in de Kop van Overijssel, nu nog vorst

  Geld is er voldoende voor schaats­klas­sie­kers in de Kop van Overijssel, nu nog vorst

  Het moet eerst gaan vriezen dat het kraakt, maar dan kunnen de organisatoren van grote schaatswedstrijden in de Kop van Overijssel met een gerust hart hun evenement organiseren. De provincie Overijssel heeft besloten bekende evenementen zoals de Overijsselse Merentocht, de Hollands Venetiëtocht en een mogelijk NK op natuurijs, ook de komende jaren financieel te ondersteunen en trekt hiervoor 340.000 euro uit.
 2. Tientallen gestolen busjes gestript: inval in Steenwijk en drie leden No Surrender opgepakt
  video

  Tientallen gestolen busjes gestript: inval in Steenwijk en drie leden No Surrender opgepakt

  De politie heeft vandaag drie No Surrender-leden opgepakt. De drie mannen, uit Noordwolde en Vledder, worden verdacht van het helen en omkatten van zo’n vijftig gestolen voertuigen. De arrestaties zijn onderdeel van een groot politieonderzoek, waarbij vanmorgen invallen zijn gedaan in vijf panden in Noordwolde, Steenwijk en Vledder. Bij een autobedrijf in Steenwijk werd de handelsvoorraad in beslag genomen.

Kop van Overijssel