Volledig scherm
Dierenactivisten bezetten onlangs een boerderij in Boxtel om, te demonstreren voor een beter welzijn van dieren in de veehouderij. De actie kwam ze op veel kritiek te staan. © Rob Engelaar

Ministerie gaat nauwer samenwerken met boeren in strijd tegen dierenactivisten

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft met landbouworganisaties, politie en het Openbaar Ministerie (OM) afspraken gemaakt over de aanpak van incidenten met dierenrechtenactivisme en extremisme. De afspraken moeten leiden tot sneller optreden. 

De minister maakt de details van de gezamenlijke aanpak bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Grapperhaus meldt dat acties zoals de bezetting van een varkenshouderij in Boxtel niet zijn te tolereren. Dat maakten Overijsselse boeren zondag met een actie duidelijk in Scheerwolde. Met LTO Nederland en POV heeft de minister afgesproken dat er wordt toegewerkt naar kortere lijnen tussen boerenbedrijven en de overheid. 

Sneller optreden

Er wordt onderling door de partijen meer en sneller informatie uitgewisseld over dierenrechtenactivisme. Met afspraken over contactpunten, samenwerking en informatie-uitwisseling met LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), kan er sneller worden opgetreden bij incidenten. 

Kop van Overijssel