Volledig scherm
De 43. Gemechaniseerde Brigade is gelegerd op de Johannes Postkazerne in Havelte. © ANP

Missie in Litouwen zit er op voor Havelter militairen

De naar Litouwen uitgezonden militairen van de 43. Gemechaniseerde Brigade van de Johannes Postkezerne in Havelte worden binnenkort herenigd met hun familieleden. Hun half jaar durende missie zit er op. Commandant luitenant-kolonel Van Boheemen heeft het bevel overgedragen aan zijn collega Maas van de 13. Lichte Brigade uit Oirschot. 

Sinds maart 2017 levert ons land militairen, die in NAVO-verband steeds een half jaar deel uit maken van de zogenaamde enhanced forward presence. Militairen van de kazernes in Havelte en Oirschot wisselen elkaar ieder half jaar af, al heeft de 43. Gemechaniseerde Brigade vrijwel het hele jaar 2018 voor haar rekening genomen. Medio september vorig jaar keerde de vorige groep terug, en kreeg tijdens een bijeenkomst in De Meenthe in Steenwijk de Rotation Forces Lithuania medal uitgereikt in het bijzijn van hun familie en de burgemeesters van Steenwijkerland en Westerveld.

De Nederlandse soldaten maken in NAVO-verband deel uit van een internationale troepenmacht met militairen uit zeventien andere landen, die actief zijn Litouwen, Estland, Letland en Polen. De aanwezigheid in die landen geldt als een soort waarschuwing richting Rusland, en gebeurt sinds 2017 op verzoek van de Litouwse regering. Het bataljon waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. 

Kop van Overijssel