Volledig scherm
Met slechts veertig kilo restafval per persoon per jaar is Zwartewaterland de beste van de zeventien gemeenten in de regio IJssel-Vecht. © ANP XTRA

Nergens zo weinig restafval als in Zwartewaterland

Nergens in deze regio hebben ze zo weinig restafval als in de gemeente Zwartewaterland. Dit blijkt uit de jaarcijfers van afvalinzamelaar Rova.

Met slechts veertig kilo restafval per persoon per jaar is Zwartewaterland de beste van de zeventien gemeenten in de regio IJssel-Vecht. Hattem (53 kilo), Olst-Wijhe (54), Staphorst (56) en Dalfsen (57) completeren de top vijf. Al deze gemeenten doen het veel beter dan in vergelijkingsjaar 2014. Daarentegen is Urk het slechtste jongetje van de klas. In de Flevolandse gemeente wordt per persoon 213 kilo troep aangeboden, slechts een kilo minder dan vier jaar geleden. Ook Zwolle (186 kilo) en Westerveld (164) hoeven zich niet op de borst te kloppen. In Zwolle daalde de hoeveelheid restafval wel, in 2014 was het nog 215 kilo per persoon. 

Vooral het zogenaamde diftarsysteem zorgt voor grote verschillen tussen gemeenten. Bij alle koplopers wordt gewerkt volgens deze inzamelingswijze, waarbij inwoners naast een vast tarief voor elke zak restafval moeten betalen. 

In het complete Rova-gebied wordt gemiddeld per persoon 119 kilo restafval aangeboden, dit was in 2014 nog 170 kilo. 

  1. Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Provincies zitten in je portemonnee, kunnen zomaar een windmolen in je achtertuin plannen of besluiten om de aanleg van die langverwachte rondweg nog maar eens tien jaar uit te stellen. Wat moeten er gebeuren met de Oostvaardersplassen? Hoe willen partijen de N35 aanpakken? En waar moeten de miljarden van de NUON-aandelen aan worden uitgegeven? Kortom, redenen genoeg om vooral even de Kieswijzer te raadplegen voor je op 20 maart gaat stemmen.

Kop van Overijssel