Volledig scherm
Zo komt appartementencomplex Agnietenhof er uit te zien. © ijsselland ontwikkeling bv

Nieuw appartementengebouw Zwartsluis met historische kenmerken

Het op de plek van het voormalige Agnieten College in Zwartsluis te bouwen appartementengebouw krijgt diverse uiterlijke kenmerken van de Delftse School. Met die historische toevoegingen wordt in de geest gebouwd van wat er ooit heeft gestaan, want de afgebroken mulo had ook kenmerken van deze stroming in de Nederlandse architectuur.

IJsselland Ontwikkeling BV uit IJsselmuiden heeft de door de gemeente Zwartewaterland  voor het appartementengebouw uitgeschreven ontwerpwedstrijd gewonnen. Volgens wethouder Albert Coster onder meer omdat in het ontwerp kenmerken van de Delftse School terugkeren, een van de uitgangspunten die de gemeente had vastgesteld. ,,Je moet dan denken aan topgevels, omkadering van de ramen en een rijke detaillering”, zegt Frans van de Wetering van IJsselland Ontwikkeling BV, die voor hert ontwerp in zee is gegaan met Van den Berg Architecten, eveneens uit IJsselmuiden.

Erfgoedvereniging Heemschut en de lokale belangenvereniging Fortresse waren tegen de sloop van het mulo-gebouw vanwege de architectonische kenmerken. ,,Wij hadden het graag behouden, maar toen dat om uiteenlopende redenen niet bleek te kunnen, hebben wij aangedrongen om dan iets terug te bouwen dat die kenmerken heeft. En daar zijn ze aardig in geslaagd”, zegt voorzitter Jan de Graaf van Fortresse. Die club mocht, naast de stadsbouwmeester van de gemeente en een stedenbouwkundige, ook een oordeel geven over de ingediende plannen.

Schierland

Het gebouw komt te staan op een in Zwartsluis beeldbepalende plaats, de punt van het schiereiland in De Kolk. Er wordt gebouwd in drie lagen en het biedt plaats aan acht appartementen. Die krijgen allemaal een inpandig terras en ook de berging wordt in het gebouw geïntegreerd. 

Wie het appartementencomplex gaat bouwen is nog niet bekend. ,,Het vinden van een aannemer is in deze tijd een hele uitdaging’’, aldus Van de Wetering. Hij spreekt de hoop uit dat er nog volgend jaar gebouwd kan worden. Maar dat is afhankelijk van de selectie van de aannemer en het succes van de verkoop.

IJsselland bouw op het voormalige schoolterrein ook zeven rijtjeswoningen in twee blokjes.  Van de Wetering denkt aan vier eensgezinswoningen en drie woningen met wat meer comfort zoals een slaap- en badkamer op de begane grond. Met makelaarskantoor Bonthuis en Vaartjes wordt onderzocht aan welk type woningen behoefte is. 

Op een ander deel van het terrein worden twaalf twee-onder-één-kap en vijf vrijstaande woningen gebouwd. Het merendeel van deze woningen, waarvoor de gemeente de kavels uitgeeft, is inmiddels verkocht, zo geeft wethouder Coster aan.

Volledig scherm
Kavelindeling van het voormalige Agnietenterrein, waarop naast het appartementengebouw ook rijtjeswoningen, vrijstaande woningen en twee-onder-een-kappers worden gebouwd. © gemeente zwartewaterland

Kop van Overijssel