Volledig scherm
PREMIUM
Om bosopslag tegen te gaan is jaarlijks maaien noodzakelijk, stellen de riettelers in De Weerribben en Wieden. © Pedro Sluiter

Onbegrip bij riettelers in De Weerribben: ‘Proeven niet van toepassing op ons gebied’

De onafhankelijke riettelers in De Weerribben doen een klemmend beroep op het provinciaal bestuur om te komen tot een hogere vergoedingsregeling voor het maaien van veenmosrietland. De nu voorgestelde regeling – een halvering van de vergoeding - is volgens woordvoerder Aaldert Muis uit Ossenzijl gestoeld op proeven buiten de Kop van Overijssel, die niet representatief zijn voor De Weerribben en De Wieden.

Toepassing hier werkt volgens hem niet omdat het gebied rond Kalenberg en Ossenzijl niet is te vergelijken met andere gebieden in ons land waar riet wordt gemaaid. ,,Er wordt in de proeven uitgegaan van een te bewerken oppervlakte van het gebied van 70 procent per jaar. Dit is voor ons gebied een onjuist uitgangspunt. Wanneer we hier 30 procent niet zouden maaien, dan is die oppervlakte verloren als veenmosrietland. Vanwege de massale bosopslag is maaien na twee jaar niet meer mogelijk’’, aldus Muis. ,,Hier moet jaarlijks 100 procent van het veenmosrietland worden gemaaid.’’

 1. Bibliotheek in Staphorst is Nederlands koploper in uitlenen
  PREMIUM

  Biblio­theek in Staphorst is Nederlands koploper in uitlenen

  Met jaarlijks maar liefst 36,6 uitleningen per lid van de bibliotheek neemt de stichting Bibliotheek Staphorst, met vestigingen in Staphorst zelf en Rouveen, de koppositie in Nederland in. ,,De voornaamste reden van het succes van onze bibliotheek zijn de Staphorsters zelf. Met daarnaast enkele puzzelstukjes die wij zelf invullen geeft blijkbaar enorm goede uitleencijfers”, zegt directeur Renée Kerdijk van de stichting Bibliotheek Staphorst.
 2. Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperiode
  PREMIUM
  video & foto's

  Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn ze er klaar voor, nu nog een vorstperio­de

  Wat snakt Nederland, met de Kop van Overijssel voorop, naar een strenge winter. Een week matige tot strenge vorst, en er kan volop worden geschaatst op de grachten en meren. Maar de fraaie beelden van een langgerekt lint schaatsers tussen de weilanden en het wuivende riet zijn zo langzamerhand nostalgie. Schaatstoertochten worden niet meer verreden. De laatste keer is zeven jaar geleden. Er ontstaat gelijk chaos op de weg en het ijs. Maar wat als Koning Winter zich nu meldt? ,,We zijn er klaar voor’’, klinkt het uit verschillende monden.

Kop van Overijssel