Volledig scherm
De inwoners van Kalenberg zien liever geen verstoring van hun rust. © pbkalenberg

Onrust in Kalenberg over mogelijke vestiging van ’s Heeren Loo uit Ermelo

Onder de bewoners van Kalenberg is grote onrust ontstaan over de mogelijke komst van een woon- en werkgemeenschap van zorgorganisatie ’s Heeren Loo uit Ermelo. Jurjen Rienmeyer van Plaatselijk Belang heeft de gemeenteraad van Steenwijkerland ingelicht over de onrust.

’s Heeren Loo heeft een groeiend aantal cliënten (mensen met verstandelijke beperking) dat graag wil wonen en werken in kleinschalige gemeenschappen. De zorgorganisatie heeft samenwerking gezocht met Staatsbosbeheer en samen kijken ze naar enkele geschikte locaties. Omdat SBB grote delen van natuurgebied de Weerribben beheert en over panden beschikt, denkt de bevolking van Kalenberg dat ook daar een woon-en werkgemeenschap neer zou kunnen strijken. 

’s Heeren Loo en SBB hebben kenbaar gemaakt dat ze in heel Nederland rondkijken voor het starten van twee pilots en dat Kalenberg als een mogelijkheid wordt gezien, maar ook niet meer dan dat. Er zijn meer locaties denkbaar in ons land. Maar dat stelt Kalenberg niet gerust. Reden voor Plaatselijk Belang om de zorg van het dorp te delen met de gemeenteraad. 

Jurjen Rienmeyer: ,,We hebben over deze kwestie al diverse keren contact gezocht met Staatsbosbeheer en de gemeente. Ze zwijgen als het graf en geven geen reactie. Dat wakkert de onrust alleen maar aan’’. Volgens Rienmeyer is Kalenberg een gemeenschap van 250 mensen, die zelf bewust hebben gekozen voor rust en ruimte. ,,En dat zien ze liever niet verstoord worden.’’

Kop van Overijssel