Volledig scherm
De VVD vraagt zich na klachten van het Gieters Belang af hoe het zit met de handhaving op de vaarverordening. © ANP

Ook VVD zet vraagtekens bij handhaving op vaarbeleid Giethoorn

De VVD-fractie in Steenwijkerland vraagt in navolging van Groen Links het college van burgemeester en wethouders om opheldering over de handhaving op het vaarbeleid in Giethoorn. Gieters Belang deed vorige week haar beklag, omdat er amper gehandhaafd zou worden. 

,,Zoals het nu lijkt, wordt er amper gehandhaafd op de vaarverordening en wordt er vooral gekeken naar het gedrag van de toeristen”, stelt fractievoorzitter Miriam Slomp - Dekkers namens de VVD. ,,We willen weten waarom er nu niet wordt gehandhaafd en waar er gaten zitten in het beleid.”

Groen Links stelde vorige maand ook al vragen over het onderwerp. Nu voegt de  VVD, de partij van de verantwoordelijke wethouder Bram Harmsma, daar nog een aantal vragen aan toe. Slomp: ,,We willen vooral weten waarom er op bepaalde punten van de vaarverordening niet gehandhaafd kan worden. We zijn voor zo min mogelijk regels, maar de regels die er zijn, moeten wel gehandhaafd worden. We stellen deze aanvullende vragen nu, omdat de beantwoording van de vragen van GroenLinks nog wel even gaat duren in verband met het zomerreces. Als we wachten tot die beantwoord zijn en dan pas onze aanvullende vragen stellen, gaat het nog lang duren. Bovendien is nu het hoogseizoen, waarin het het drukst is in Giethoorn ”

Extra handhavers 

 Harmsma gaf eerder aan dat de gemeente in het traject voor een nieuw vaarbeleid al verder had willen zijn dan waar het nu staat. Gemeentewoordvoerder Marcel de Werd laat in een reactie weten dat er op basis van het handhavingsprotocol al extra gehandhaafd wordt. ,,Dat uit zich ook in het feit dat we deze zomer twee handhavers extra hebben ingezet. Het enige punt waarop de handhaving nog niet is ingezet is met betrekking tot de vergunningsplicht voor sloepen. Dat wordt op dit moment bekeken. Het college van B&W neemt hier volgende week een besluit over.”

Kop van Overijssel