Volledig scherm
PREMIUM
Wim Zwitser met de kaart van het Christoffelpad in de Grote of Stephanuskerk in Hasselt, waar de beschermheilige hoofdpersoon is op een muurschildering. © Pedro Sluiter Foto

Op pad in de Kop met Christoffel

Wie in de Kop van Overijssel het nieuwe Christoffelpad gaat lopen heeft onderweg weinig te vrezen. Immers, Sint Christoffel is de patroonheilige van de reizigers. Volgens de overleveringen beschermt hij verkeersdeelnemers, pelgrims, maar ook tegen onweer en hagel. Nee, tijdens deze wandeltocht van 48 kilometer, die zaterdag officieel het levenslicht ziet in start- en eindpunt Hanzestad Hasselt, kan je weinig overkomen. Al houdt voorzitter Wim Zwitser (71) van het Toeristisch Informatie Punt, en bedenker van de wandeltocht, wel een slag om de arm. ,,Een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje.”

,,De aanleiding is het feit dat de Hanzesteden ieder een eigen thema gaan benadrukken. Voor Hasselt is dat bedevaart en, wat ruimer getrokken, religieus erfgoed. Hasselt werd vroeger door pelgrims veel aangedaan en het Jabikspaad, dat start in Sint Jacobieparochie, eindigt in Hasselt met een stempel in het TIP, of gaat verder naar Santiago de Compostella in Spanje. Daarnaast barst het in het stadje van religieus erfgoed met diverse kerken, de voormalige Joodse synagoge, Joodse begraafplaats en het armen- en weeshuis.”

Kop van Overijssel