Volledig scherm
Samenstellers van de expositie over Paasloo, vlnr Roel Smit, Colin Hoek, Hans Vrind, Ymke Weemstra en Herman Snelder. © Wilbert Bijzitter

Paasloo komt tot leven op expositie

Een schrijver maakt soms een serie, een schilder ook. De Historische Vereniging IJsselham doet dit ook en hees Wetering, Kuinre Oldemarkt en Ossenzijl al op het schild. Dorpen uit de gemeente IJsselham die bij de gemeentelijke herindeling - negentien jaar geleden - ter ziele ging. In het eigen onderkomen in Oldemarkt verrezen bijzondere tentoonstellingen over de dorpen. Paasloo is nu aan de beurt, Kalenberg, Blankenham en Baarlo volgen de komende jaren.

Zaterdag opende wethouder Tiny Bijl de expositie over  Paasloo, een bult in het landschap die al sinds 1251 wordt genoemd. De tentoonstelling gaat voor een groot deel over mensen. Icoon van Paasloo was Aaltje Lodewijk (1914 - 2008), die rond reed in een Amerikaans ‘slagschip’, bij elkaar gehouden door roest. De bestuurdersstoel was door de bodem gezakt. Aaltje werd er niet anders van: ze zaagde een keukenstoel op maat en monteerde die in de auto. Dit wonderbaarlijke ensemble kroop nooit harder dan 30 kilometer  per uur over de weg. Hard zat, vond Aaltje.

En zo zijn er meer beroemde Paasloërs. Berend Krol bouwde in 1899 een tonmolen. Een molen, zonder wieken. Cirkelvormige lamellen waren het geheim. Het ding ving hierdoor altijd wind en maalde zo het land droog, terwijl zijn perceel omzoomd was door bomen. Een wereldidee. Berend is er niet meer, de originele molen ook niet, een replica wel. Maar wat er nog wel is, staat in het onderkomen van de historische vereniging: een vogelkooitje. Uitvinder Berend legde veel liefde en vlijt in zijn werkstuk. ,,Ik vind dit ons mooiste object’’, aldus voorzitter Imke Weemstra.

Bunker

Paasloo herbergt ook de Rijksstaatsbunker, een wonderbaarlijke betonnen kolos uit 1942 waar Nederlandse kunstschatten lagen, onder andere uit het Rijksmuseum. Als een voorwereldlijk monster richt het ding zich op in het landschap. Nu is het in gebruik bij de Fundatie uit Zwolle. Allemaal te zien en te lezen op de tentoonstelling.

En zo stapelen de verhalen zich op in het gebouw van de historische vereniging aan de Klaas Muisstraat. Paasloo komt tot leven. De revue van Plaatselijk Belang, foto's, veel schoolfoto's van de school die in 1969 voorgoed op slot ging. Er hangen ook foto's die een mysterie vormen. Wie staan erop? Wat is er te zien? Mensen mogen de antwoorden uit hun geheugen opdiepen en onder de foto schrijven.

De expositie over Paasloo is tot 21 december te zien.

Volledig scherm
Te zien op de expositie: een verzameling medailles en vaantjes van de wandelvierdaagse in Paasloo. © Wilbert Bijzitter
  1. 25-jarige zoon laat sporen achter op sociale media: gezin komt uit regio
    PREMIUM

    25-jarige zoon laat sporen achter op sociale media: gezin komt uit regio

    Eén van de zoons (25) van het opgesloten gezin in Ruinerwold is sinds begin dit jaar zeer actief op sociale media. Uit de berichten van deze zoon Jan blijkt dat het gezin jarenlang in Hasselt, Zwartsluis en Meppel woonde en dat hij werkte voor ‘klusjesman’ Josef B., de huurder van de boerderij. Het gezin werd deze week gevonden in een schuilruimte in een boerderij in Drenthe en woonde daar al negen jaar zonder dat de buurt er van wist.

Kop van Overijssel