Volledig scherm
Oud-burgemeester en boerenzoon Joop Alssema is voorzitter van de Landinrichting Staphorst.

PAS nekt landinrichting Staphorst

De grootste ruilverkaveling van Nederland, de landinrichting Staphorst, ligt een jaar stil door de perikelen met de Programma Aanpak Stikstof (PAS). Volgens de Raad van State deugt het Nederlandse programma om stikstof terug te dringen niet. Door het vonnis liggen veel infrastructurele projecten in Nederland stil. 

Omdat er geen omgevingsvergunning aangevraagd kan worden is de geplande kavelovergang per 1 januari van de baan. Deze schuift door naar het winterseizoen van volgend jaar. Een jaar vertraging dus. ,,We kunnen er niks aan doen. Voor de uitvoeringscommissie is zorgvuldigheid zeer belangrijk. We willen niet het risico lopen dat door ontbreken van vergunningen de kavelovergang een wanorde wordt’’, zegt Joop Alssema, de voorzitter van de uitvoeringscommissie van Landinrichting Staphorst.

De oud-burgemeester van de gemeente Staphorst leidt de landinrichting. Het is geen gemakkelijk job. Ruilen van gronden ligt uiterst gevoelig, zeker in Staphorst. Vaak zitten gronden al generaties in de familie. Er zijn dan ook tal van rechtszaken gevoerd door grondeigenaren die vinden dat ze er slecht vanaf komen. Die procedures waren allemaal afgerond. Maar het Besluit Tijdelijk Gebruik 2020 is vorige week met pijn in het hart ingetrokken. Dat had de kavelovergang per 1 januari 2020 mogelijk moeten maken, nog voordat boeren officieel eigenaar zijn. Volgens Alssema kan dat nu niet. ,,Hier zijn allerlei omgevingsvergunningen voor nodig die door de PAS-perikelen niet verstrekt kunnen worden. De vergunningen zijn een voorwaarde om te kunnen starten met de diverse werkzaamheden, zoals ontgrondingen, egalisaties en de aanleg van dammen en paden.’’

De Landinrichting Staphorst is de grootste van Nederland. In een gebied van 5.300 hectare ruilen 2300 eigenaren onderling 2000 hectare grond. Hoofddoel van de ruilverkaveling is verbetering van de structuur van de landbouw in een gebied met enorm versnipperde kavels. De verkaveling is een verplichte. Jaren geleden werd gepoogd een vrijwillige landinrichting op poten te zetten. Dat lukte niet. 

 1. Vechtsportgala in Steenwijk kan ook zonder de populariteit van Badr en Rico
  PREMIUM

  Vechtsport­ga­la in Steenwijk kan ook zonder de populari­teit van Badr en Rico

  Door de enorme publiciteit rond de gevechten tussen Badr Hari en Rico Verhoeven neemt de populariteit van vechtsporten rap toe in ons land. Vechtsportgala's liften hier vrolijk op mee. Alhoewel de Battle under The Tower in Steenwijk het toch aardig op eigen kracht doet, meent organisator Gerry Lubbelinkhof. ,,Hier hebben we al jaren een volle bak. VIP-ruimte en tribunes. Alles bij elkaar praat je dan toch gauw over zo'n 1300 bezoekers’’, zegt hij zaterdagavond in een volle Meenthe.
 1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.
 2. Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afvaldienst nou zomaar mijn container mee?

  Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afval­dienst nou zomaar mijn container mee?

  Blijdschap en ongeloof bij Bart Mooiweer uit Zwartsluis toen hij op tv ineens zijn al jaren vermiste kat Vlekje voorbij zag komen. ,,Het is gewoon niet te bevatten", zegt hij na de hereniging met zijn huisdier. ,,Ik vind het nog steeds onwerkelijk.” Het is één van de meestgelezen verhalen van deze week. Een overzicht van nog meer verhalen die zeker het teruglezen waard zijn:

Kop van Overijssel