Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Plaatselijk Belang Oldemarkt vreest toeristen kwijt te raken

Plaatselijk Belang Oldemarkt vreest dat de haven Driewegsluis oneerlijke concurrentie gaat veroorzaken voor de haven van Oldemarkt. 

De gemeente Weststellingwerf schiet haven Driewegsluis in Nijetrijne te hulp. De gemeente heeft de exploitatie van de haven twee jaar geleden overgenomen van de stichting Waterrecreatie Steenwijkerland.

Camping 

Door sommige onderdelen van de haven de status ‘algemeen belang’ te geven, hoeft de gemeente niet alle kosten door te berekenen in de tarieven. 

Ook zijn er plannen voor het aanleggen van een entreelocatie bij de haven, met onder andere een camping en vakantiehuisjes. Dit staat in de visie Ruimtelijke ontvangst Friesland.

Oneerlijke concurrentie 

Plaatselijk Belang Oldemarkt vreest dat toeristen hierdoor in Friesland blijven hangen en niet meer verder reizen naar Oldemarkt. ‘We zijn als Plaatselijk Belang Oldemarkt bang dat er oneerlijke concurrentie komt vanuit de gemeente Weststellingwerf ten opzichte van de haven en ondernemers in Oldemarkt’, schrijft secretaris Yvo Booisma in een brief aan wethouder Bram Harmsma. 

Quote

Toerisme zal in de poort van Friesland blijven hangen en niet meer doorvaren naar Oldemarkt”

Yvo Booisma , Secretaris Plaatselijk Belang Oldemarkt

‘Toerisme zal in de poort van Friesland blijven hangen en niet meer doorvaren naar Oldemarkt. Dit terwijl juist het aantal overnachtingen in onze passantenhaven meer dan verdubbeld is in 2019 ten opzichte van 2018, van 130 naar 300 overnachtingen’, staat in de brief. 

Bezorgde ondernemers 

Volgens Booisma heeft de investering vanuit Plaatselijk Belang daaraan bijgedragen. Diverse bezorgde ondernemers hebben zich gemeld bij Plaatselijk Belang, stelt Booisma. ,,We hebben inmiddels een gesprek gehad met wethouder Hoen. Wij als Plaatselijk Belang zetten in op samenwerking met lokale ondernemers, inzake de plannen en ambities rondom Driewegsluis en een betere vaarverbinding met Oldemarkt, zodat toerisme niet wordt beperkt tot Driewegsluis. Met die condities zijn we niet tegen de plannen van de gemeente Weststellingwerf.”

De gemeente Steenwijkerland geeft in een reactie aan in gesprek te gaan met de betrokken partijen. 

Kop van Overijssel