Ook straatnaamborden als die van Klein Conrad zijn in trek. Het vermiste bordje is weer provisorisch op de paal geplaatst.
Volledig scherm
Ook straatnaamborden als die van Klein Conrad zijn in trek. Het vermiste bordje is weer provisorisch op de paal geplaatst. © gemeente Staphorst

Plaatsnaamborden 'Rouveen' en 'Staphorst' zijn roofgoed

De politie en de gemeente Staphorst zijn op zoek naar straatnaamborden en komborden die de afgelopen maanden om vooralsnog onduidelijke redenen zijn verdwenen. 

Of even verderop in een sloot zijn gekieperd, meldt Merlijn Vos, als coördinator buitendienst binnen de gemeente. Vooral Rouveen moet het daarbij ontgelden. ,,Er zijn komborden die zijn verdwenen, door ons opnieuw opgehangen en vervolgens nog een keer zijn gestolen." Diefstal, stelt de gemeente Staphorst, omdat een bord al snel 100 euro kost. ,,En het gewoon tijdrovend is om steeds weer nieuwe borden op te hangen."

Jongerenkeet

Bisschopsweg, wellicht leuk voor de familie Bisschop om thuis aan de muur te hangen. En misschien is er in Staphorst wel een tiener te vinden die Gorter als achternaam heeft. Wat is er dan mooier dan een bord van de J. J. Gorterlaan in een jongerenkeet te hebben hangen? De komborden van Rouveen of Staphorst kunnen in de zomer op hun beurt prachtig aan een tent op Terschelling worden geknoopt. Vos begrijpt die trots op het eigen dorp, maar keurt het wel af. ,,We roepen mensen die borden thuis hebben liggen op ze naar de gemeentewerf te brengen." Om hoeveel borden het gaat weet Vos zo niet, maar in ieder geval zoveel dat het is opgevallen. ,,Klein Conrad, ook zo'n voorbeeld. Daar is het bord op provisorische manier weer teruggeplaatst."

'Nederland'

Nu wordt ook Staphorst geconfronteerd met een exodus van naambordjes uit straatbeeld. Traditiegetrouw worden populaire plaatsnaamborden van 'Nederland' en 'Muggenbeet' als buurtschappen in de Kop van Overijssel van de paaltjes gerukt. Vervelend hoor, stelt Vos. ,,Als wegbeheerder heb je een verantwoordelijkheid en daar hoort ook de aanduiding van straatnamen bij." Hulpdiensten rijden dan wel op navigatie, toch is het handig als bestuurders ook bij het inrijden van de straat kunnen zien waar ze zijn. ,,We bestellen dan ook altijd borden, die we dan hier zelf bedrukken. Ze niet terugplaatsen is geen optie."

Kop van Overijssel