Volledig scherm
Gemeentehuis van Staphorst. Alfred Stegeman is de lijsttrekker van Gemeentebelangen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. © Google Streetview

Raad Staphorst zet rem op uitbreiding personeel

Bijna 5 miljoen euro bezuinigen en uitbreiding van het personeelsbestand met 13 fte gaan niet samen. Die indringende boodschap heeft de Staphorster gemeenteraad gegeven aan aan het college van burgemeester en wethouders. 

In de aanloop naar de begrotingsvergadering in oktober dienden de vijf fracties gezamenlijk een amendement in om de 740.000 euro voor de personeelsuitbreiding volgend jaar in de knip te houden. De gemeenteraad vergaderde bijna twee uur over de Zomernota, die als opstapje wordt gezien van de begrotingsbehandeling maar schoof ‘harde besluiten’ door naar. Het college wilde via de Zomernota al het mes zetten in talrijke zaken, zoals het fietspadenplan en uitbreiding van het museum in Staphorst. Maar dat voorkwam de raad, die talrijke handreikingen deed aan het college om volgende maand met voor de raad aanvaardbare bezuinigingen en ombuigingen te komen. Ook een punt van discussie zal zijn de toekomst van het gemeentehuis  met drastische renovatie, nieuwbouw of toch maar even niets doen. 

Onroerend zaakbelasting

Het huiswerk betreft ook de voorgenomen verhoging van de onroerend zaakbelasting (ozb) voor de komende vier jaar met 10 procent. ,,Die verhoging kunt u niet maken. Dan gaan onze burgers er fors op achteruit. Meer personeel en dan zo'n forse verhoging van de ozb kunnen we niet aan de burgers uitleggen’’, stelden Jacob Spiker (CDA) en Alfred Stegeman (Gemeentebelangen). 

Ook de andere fracties voelen niets voor de personeelsuitbreiding en willen dat het college eerst maar eens met een duidelijke motivatie op de proppen komt. Het college wil naast de bezuinigingen nog eens miljoenen euro's uit de reserves halen om de begroting sluitend te krijgen. Ook dat deed menig fractie de wenkbrauwen fronsen. ,,Als we zo doorgaan raken die reserves echt een keer op’’, voorziet Liesbert Lubberink (PvdA). 

SGP en CDA dringen er met instemming van de andere fracties bij het college op aan om ‘Den Haag eens wakker te schudden’. Het alsmaar minder geld krijgen uit het gemeentefonds tegenover het opgezadeld worden met meer taken vanuit de rijksoverheid is de raad een doorn in het oog.  Financieel wethouder Lucas Mulder beloofde aan de bel te trekken, in eerste instantie via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de provincie. ,,Er zit iets scheef tussen wat wij als kleine gemeente van hogere overheden moeten en het geld dat wij krijgen.’’

Kop van Overijssel