De Van Dedemweg in Punthorst.
Volledig scherm
De Van Dedemweg in Punthorst. © Google Streetview

Raad van State: buren moeten verkleinde groepsaccommodatie Punthorst accepteren

De gemeente Staphorst heeft gedaan wat de Raad van State vroeg en heeft alsnog het maximaal aantal bezoekers voor een recreatieve groepsaccommodatie aan de Van Dedemsweg in Punthorst op 40 personen vastgelegd.

Eerder droeg de Raad de gemeente op om het bestemmingsplan voor de groepsaccommodatie aan te scherpen om ernstige overlast voor de buren te voorkomen. De gemeente deed vervolgens haar huiswerk over en nam een nieuw besluit.

Toch was buurfamilie Van der Hoek nog niet helemaal tevreden met die reparatie. Zij vindt 40 bezoekers nog steeds te veel. Dit keer wijst de Raad de bezwaren van Van der Hoek af, omdat het gerepareerde plan voldoende beperkingen kent om onaanvaardbare overlast te voorkomen.

Accepteren

Behalve een beperking van het aantal bezoekers dat tegelijk aanwezig mag zijn, moet uitbatersfamilie Boesenkool er ook voor zorgen dat de groepsaccommodatie ondergeschikt blijft aan het agrarische bedrijf. Dat betekent dat Boesenkool het grootste deel van haar inkomen uit de boerderij moet halen en het oppervlak van de boerderij moet groter zijn dan 200 vierkante meter. De groepsaccommodatie mag niet groter worden dan 430 vierkante meter. Met deze uitspraak kan Boesenkool uit de voeten. En de buren zullen moeten accepteren dat er in ieder geval tot 40 personen naast hun perceel mogen recreëren.

Kop van Overijssel