Rogge dorsen doe je met jenever (om al het stof uit je keel te spoelen)

Video,,Dorsen maakt dorstig", weet Johannes ten Klooster (77) uit Rouveen. Zijn rogge wordt tijdens de Oogstdag bij De Veldschuur in Rouveen op oorspronkelijke wijze gedorst: met de stok én met een authentieke dorsmachine. Het traditionele jenevertje of brandewijntje ('Dat kregen we al vanaf half twaalf, om al dat stof weg te spoelen.') komt vooralsnog niet op tafel. ,,Aan het eind van de dag misschien."

De oogstdag is zo'n veertien jaar geleden ontstaan. ,,Johannes wilde eigenlijk stoppen met zijn roggeveldje", vertelt Hanneke Rademaker van de Stichting Vrienden van de Oldematen. Met vrijwilligers streeft die bij De Veldschuur in Rouveen, centrum voor natuur en historie, in samenwerking met Staatsbosbeheer ernaar de landschappelijke waarden en historie van het gebied te behouden. ,,Nu komen er vrijwilligers van de stichting me helpen bij het zaaien en maaien van de rogge", vertelt Ten Klooster.

Kop van Overijssel