Volledig scherm
Gary Hekman won vorig jaar voor de zesde keer de Skeelerklim die de naam dankt aan het het venijnige klimmetje in de Gagelsweg. © Wilbert Bijzitter

Skeelerklim Steenwijk twee dagen na Koningsdag

Twee dagen na Koningsdag strijkt het skeelerpeloton neer in Steenwijk. De befaamde Skeerlerklim, zoals de wedstrijd heet, heeft plaats op  woensdagavond 29 april. De wedstrijd staat voor de 36ste keer op het programma.

Op het 2400 meter lange parcours met de Gagelsweg, Schansweg en Meppelerweg starten eerst de vrouwen voor een wedstrijd over 25 kilometer. Daarna komen de mannen in actie voor een wedstrijd over ruim 42 kilometer.  De laatste jaren is sprake van een sterke internationale bezetting. Steenwijk is de derde wedstrijd in de marathoncompetitie van de KNSB. De Marathon Cup telt tien wedstrijden en begint op Tweede Paasdag (13 april) in Heerde. De finale is in Otterlo.

Oudste

Steenwijk is de oudste skeelerwedstrijd van ons land. In 1985 triomfeerde Dries van Wijhe. Andere grote namen uit de schaats- en skeelerwereld die hebben gewonnen in Steenwijk zijn Henri en René Ruitenberg, Erik Hulzebosch, Arjan Smit, de Belg Bart Swings, Crispijn Ariëns en Ingmar Berga.

Maar niemand kan tippen aan Gary Hekman. Hij zegevierde zes keer, waaronder vorig jaar, en is daarmee recordhouder. Hekman, de huidige Nederlands kampioen bij de marathonschaatsers en deze week succesvol begonnen op de Weissensee in Oostenrijk, was ook al eens Europees kampioen skeeleren.

Bij de dames staan eveneens toppers op de erelijst, zoals Jenita en Gretha Smit, Elma de Vries, de Italiaanse Francesca Lollobrigida en Manon Kamminga. Vorig jaar zegevierde Marijke Groenewoud, die afgelopen donderdag op de Weissensee de Aart Koopmans Memorial wist te winnen. 

Kop van Overijssel