Volledig scherm
Rond 't Botterhuus en op de turfeilandjes is zaterdag de vernieuwde winterfair © eigen foto

Sprookjes, muziek en oude ambachten op vernieuwde winterfair in Zwartsluis

Deventer is in december bekend van het Dickens Festival heeft. Zwartsluis wil in deze periode bekendheid verwerven met het Sprookjeseiland. Het is de nieuwe invulling die ’t Botterhuus geeft aan de winterfair. Die heeft zaterdag 8 december plaats tussen 15.00 en 20.00 uur rond ’t Botterhuus en op de turfeilandjes.

Om van de winterfair nieuwe stijl gelijk een succes te maken, roept de organisatie bezoekers op verkleed te komen als sprookjesfiguur. Op de turfeilandes vertellen verschillende verhalenvertellers sprookjes, zoals Marjo Dames met Prinses Leonore is ziek en Jos Debey met In de Soete Suikerbol. De sprookjes worden meerdere keren verteld in het licht van vuren en flakkerende lampen.

Afwisselend met de sprookjes treden op het terrein rondom ’t Botterhuus koren en muziekgroepen op. Dat zijn het Vollenhoofsch Visserskoor, de Toutenburgher Muzikanten, straatzang- en theatergroep Sjeu, Trekzak Club Lange Lille, Jacob Versteeg met een klein draaiorgel en Chris Champion, die kerstpopsongs speelt op zijn ukelele.

Verder is er een groep mannen en vrouwen die oude ambachten in de praktijk brengen. Veel van deze ambachten hebben een verband met visserij en het bouwen en onderhouden van houten schepen, zoals botters en punters. Vrijwilligers van de botter ZS13 geven demonstraties zoals het buigen van dikke eikenhouten planken, katrollen maken, manden vlechten, touwen knopen en het met de hand naaien van zeilen.

  1. Zweten in sluis bij Wanneperveen: ‘De vrouw krijgt altijd de schuld als het misgaat’
    PREMIUM
    VIDEO

    Zweten in sluis bij Wanneper­veen: ‘De vrouw krijgt altijd de schuld als het misgaat’

    Met horten en stoten varen dit weekend honderden zeilboten, motorjachten en sloepjes door de overvolle Beukerssluis bij Wanneperveen. Op zoek naar verkoeling op het water. Het zweet breekt menig schipper uit wanneer de sluis in het vizier ligt. En daar is dan sluiswachter Lammert de Bruin om al die roergangers veilig door het smalle gevaarte te loodsen. ,,Het is altijd weer een soort puzzel om iedereen erin te krijgen.”

Kop van Overijssel