Volledig scherm
Rond 't Botterhuus en op de turfeilandjes is zaterdag de vernieuwde winterfair © eigen foto

Sprookjes, muziek en oude ambachten op vernieuwde winterfair in Zwartsluis

Deventer is in december bekend van het Dickens Festival heeft. Zwartsluis wil in deze periode bekendheid verwerven met het Sprookjeseiland. Het is de nieuwe invulling die ’t Botterhuus geeft aan de winterfair. Die heeft zaterdag 8 december plaats tussen 15.00 en 20.00 uur rond ’t Botterhuus en op de turfeilandjes.

Om van de winterfair nieuwe stijl gelijk een succes te maken, roept de organisatie bezoekers op verkleed te komen als sprookjesfiguur. Op de turfeilandes vertellen verschillende verhalenvertellers sprookjes, zoals Marjo Dames met Prinses Leonore is ziek en Jos Debey met In de Soete Suikerbol. De sprookjes worden meerdere keren verteld in het licht van vuren en flakkerende lampen.

Afwisselend met de sprookjes treden op het terrein rondom ’t Botterhuus koren en muziekgroepen op. Dat zijn het Vollenhoofsch Visserskoor, de Toutenburgher Muzikanten, straatzang- en theatergroep Sjeu, Trekzak Club Lange Lille, Jacob Versteeg met een klein draaiorgel en Chris Champion, die kerstpopsongs speelt op zijn ukelele.

Verder is er een groep mannen en vrouwen die oude ambachten in de praktijk brengen. Veel van deze ambachten hebben een verband met visserij en het bouwen en onderhouden van houten schepen, zoals botters en punters. Vrijwilligers van de botter ZS13 geven demonstraties zoals het buigen van dikke eikenhouten planken, katrollen maken, manden vlechten, touwen knopen en het met de hand naaien van zeilen.

  1. Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Provincies zitten in je portemonnee, kunnen zomaar een windmolen in je achtertuin plannen of besluiten om de aanleg van die langverwachte rondweg nog maar eens tien jaar uit te stellen. Wat moeten er gebeuren met de Oostvaardersplassen? Hoe willen partijen de N35 aanpakken? En waar moeten de miljarden van de NUON-aandelen aan worden uitgegeven? Kortom, redenen genoeg om vooral even de Kieswijzer te raadplegen voor je op 20 maart gaat stemmen.

Kop van Overijssel