Volledig scherm
Rond 't Botterhuus en op de turfeilandjes is zaterdag de vernieuwde winterfair © eigen foto

Sprookjes, muziek en oude ambachten op vernieuwde winterfair in Zwartsluis

Deventer is in december bekend van het Dickens Festival heeft. Zwartsluis wil in deze periode bekendheid verwerven met het Sprookjeseiland. Het is de nieuwe invulling die ’t Botterhuus geeft aan de winterfair. Die heeft zaterdag 8 december plaats tussen 15.00 en 20.00 uur rond ’t Botterhuus en op de turfeilandjes.

Om van de winterfair nieuwe stijl gelijk een succes te maken, roept de organisatie bezoekers op verkleed te komen als sprookjesfiguur. Op de turfeilandes vertellen verschillende verhalenvertellers sprookjes, zoals Marjo Dames met Prinses Leonore is ziek en Jos Debey met In de Soete Suikerbol. De sprookjes worden meerdere keren verteld in het licht van vuren en flakkerende lampen.

Afwisselend met de sprookjes treden op het terrein rondom ’t Botterhuus koren en muziekgroepen op. Dat zijn het Vollenhoofsch Visserskoor, de Toutenburgher Muzikanten, straatzang- en theatergroep Sjeu, Trekzak Club Lange Lille, Jacob Versteeg met een klein draaiorgel en Chris Champion, die kerstpopsongs speelt op zijn ukelele.

Verder is er een groep mannen en vrouwen die oude ambachten in de praktijk brengen. Veel van deze ambachten hebben een verband met visserij en het bouwen en onderhouden van houten schepen, zoals botters en punters. Vrijwilligers van de botter ZS13 geven demonstraties zoals het buigen van dikke eikenhouten planken, katrollen maken, manden vlechten, touwen knopen en het met de hand naaien van zeilen.

  1. Bewoners Staphorst: ‘windmolenpark gevaar voor de omgeving’

    Bewoners Staphorst: ‘windmolen­park gevaar voor de omgeving’

    De windmolenproblematiek in Staphorst, en met name in het gebied de Lommert, houdt de gemoederen flink bezig. Klip en klaar maken bewoners in het beoogde plaatsingsgebied, verenigd in comité Behoud de Lommert, in een brief aan burgemeester Theo Segers, wethouder Alwin Mussche en de fractievoorzitters in de gemeenteraad hun misnoegen kenbaar over de gang van zaken. En het in hun ogen wegwuiven van bezwaren van het ministerie van Defensie.

Kop van Overijssel