Wethouder Lucas Mulder: ,,te weinig geld uit Den Haag.''
Volledig scherm
Wethouder Lucas Mulder: ,,te weinig geld uit Den Haag.'' © gemeente staphorst

Staphorst fors in de min, maar ietsje minder dan verwacht

De gemeente Staphorst heeft in 2019 fikse rode cijfers geschreven. Het tekort bedroeg 879.000. Dat is 21.000 euro minder dan het beeld dat in de zomernota werd geschetst.

Wethouder Lucas Mulder zegt over het tekort dat het ten opzichte van eerdere ramingen iets meevalt. ,,Het algemene beeld is dat gemeenten in Nederland er financieel slecht voor staan. De gemeente Staphorst heeft te maken gehad met enkele tegenvallers die voortkomen uit rijksbeleid, waaronder nieuwe rekenregels voor grondbeleid. 

Kostenpost

Verder blijft het sociaal domein een grote kostenpost. Volgens Mulder krijgen gemeenten al lange tijd structureel te weinig geld uit Den Haag om hun taken op het gebied van Jeugd en WMO uit te voeren. ,,We zetten alle zeilen bij om dit zo goed en zo betaalbaar mogelijk te doen.’’ 

Vorig jaar is door de gemeente Staphorst een verbetertraject ingezet dat de komende jaren zijn vruchten moet afwerpen. ,,We hebben de toegang tot zorg in eigen huis gehaald en investeren daarnaast in preventieve maatregelen om zware zorg te voorkomen. Maar het totaalbeeld stemt niet vrolijk. Landelijk zullen middelen en taken beter in evenwicht moeten komen.”

  1. Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?
    PREMIUM
    Vraag bij het nieuws

    Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?

    Het thuiswerken gaat nog wel even duren, maar nu alles gefaseerd weer open gaat zie je dat steeds meer mensen ook naar kantoor gaan. Welke thuiswerkkosten mag je wel declareren nu het warmer gaat worden en draai je straks zelf ook op voor het verplichte mondkapje in het openbaar vervoer als je naar je werk gaat? Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht DAS Rechtsbijstand, geeft tekst en uitleg.

Kop van Overijssel