Volledig scherm
Vrachtverkeer is voortaan niet meer welkom aan de Gemeenteweg in het centrum van Staphorst. © Wilbert Bijzitter

Staphorst gaat trucks weren uit het centrum

Weg met het vrachtverkeer over de Gemeenteweg in het centrum van Staphorst: met die boodschap schaarde de voltallige gemeenteraad zich tijdens de begrotingsvergadering achter een motie van Gemeente Belangen, CDA en ChristenUnie.

Het dorp slibt dicht. ‘Verkeersveiligheid is zeer belangrijk. Daarom moet doorgaand vrachtverkeer, dat geen herkomst of bestemming heeft in het gebied tussen de Stovonde en de spoorlijn, zo snel mogelijk worden geweerd’, vinden de indieners van de motie. 

Spoed

Zij manen het college van burgemeester en wethouders tot spoed. De opdracht is om overleg te voeren met betrokkenen op welke wijze doorgaand vrachtverkeer naar de bedrijventerreinen uit het centrumgebied kan worden geweerd. ,,Alle denkbare oplossingen moeten worden besproken."

De gemeenteraad eist dat er uiterlijk in het eerste kwartaal van 2020 een plan van aanpak ligt. ,,Wij willen dat uiterlijk in 2021 de Gemeenteweg tussen de Stovonde en Spoorlijn wordt afgesloten voor alle vrachtverkeer, met uitzondering van bestemmingsverkeer. Vanaf dat moment geen grote vrachtauto's en kleine kinderen op fietsen, die elkaar moeten passeren", benadrukt Jan Carlo Bos (ChristenUnie).

Sluiproutes 

Wethouder Alwin Mussche begrijpt de oproep. ,,Er is veel vrachtverkeer waar dat niet gewenst is. We gaan in overleg met de betrokkenen, waaronder de Industriële Contact Club Staphorst. Het verkeer naar de bedrijventerreinen moet zijn weg vinden. Afsluiten van de Gemeenteweg kan betekenen dat er andere sluiproutes ontstaan. Dat vereist aandacht.''

SGP-fractievoorzitter Erik Hattem wil dat op de Industrieweg, de Westerparallelweg en de Oosterparallelweg eenrichtingsverkeer voor vrachtverkeer gaat gelden.

  1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
    PREMIUM
    Dagboek

    Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

    Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.

Kop van Overijssel