Volledig scherm
© ANP

Staphorster afvalondernemer Talen moet dwangsom van 15.000 euro betalen

De Raad van State heeft de gemeente Staphorst in het gelijk gesteld in een geschil met afvalondernemer Albert Talen. Volgens het hoogste rechtsorgaan heeft de gemeente  terecht een dwangsom van 15.000 euro opgelegd voor de verkeerd aangelegde hellingbaan naar de keldergarage onder zijn woning aan de Klaas Kloosterweg.

De Raad van State stelt in een definitieve uitspraak dat de hellingbaan niet op een bouwtekening stond en dat hellingbaan en inrit in en op een perceel liggen met agrarische bestemming. En dat mag nu eenmaal niet. Inritten voor een woning mogen alleen op grond met een woonbestemming liggen.

Praktische oplossing

De uitspraak is een tegenvaller voor Talen, die vindt dat de gemeente Staphorst op elke slak zout legt en niet wil praten over een praktische oplossing. De afvalondernemer heeft meerdere conflicten met de gemeente. Volgens Talen moet het geen probleem zijn om de bestaande inrit en hellingbaan alsnog te legaliseren. Alleen als de gemeente niet wil, zit Talen met een probleem. 

In ieder geval ziet de Raad van State geen reden om de dwangsom kwijt te schelden. Ook het betoog van Talen dat HMO Investeringen BV zijn woning heeft overgenomen en met de gemeente in gesprek zou zijn om een oplossing te vinden, wijst de Raad af. Er is nergens uit gebleken  dat HMO al met de gemeente Staphorst heeft overlegd.

Kop van Overijssel