Volledig scherm
Archieffoto © Tom van Dijke

Staphorster burgemeester Segers: Ophef over ‘achtergehouden’ zienswijze van Defensie is ‘storm in glas water’

Statenlid Fred Kerkhof van 50Plus noemt het ‘onverkoopbaar’ en ‘crimineel gedrag’ van het college van B en W van de gemeente Staphorst om de zienswijze van het Ministerie van Defensie over een mogelijke locatie van windmolens, niet te delen met de gemeenteraad. ,,Een storm in een glas water", stelt burgemeester Theo Segers van Staphorst desgevraagd.

Kerkhof reageert op Facebook op berichtgeving van RTV Oost dat lokale gemeenteraadsleden vinden dat hen ‘bewust’ informatie is onthouden. ‘Dit bewust negeren en je bewoners onnodig blootstellen aan gevaarlijke situaties is onverkoopbaar en wat mij betreft crimineel gedrag', schrijft hij.

De ophef is ontstaan nadat duidelijk werd dat het Ministerie van Defensie een zienswijze bij het college had ingediend tegen één van vier varianten van het windmolenplan bij De Lommert in Staphorst. In die variant zou een windmolen te dicht bij een munitiecomplex worden gebouwd, waardoor de veiligheid van zowel het complex als de windmolen in gevaar zou kunnen komen.

Onverkoopbaar

,,Ik lig er niet echt wakker van als gewone zienswijzen later pas worden gedeeld met een gemeenteraad", zegt Kerkhof. ,,Maar een brief van het ministerie vind ik van een ander kaliber. Daar kun je niet zomaar overheen stappen. Ik krijg nu de indruk dat die bewust is achtergehouden. Dat is onverkoopbaar, je moet je raad informeren.”

‘Bezijden de waarheid’

Volgens burgemeester Segers van Staphorst is dat ‘volstrekt bezijden de de waarheid'. ,,Ingediende zienswijzen, ook die van een ministerie van Defensie, worden nooit direct gepubliceerd", aldus Segers. ,,Het is een storm in een glas water. We gaan dit nu niet groter maken dan het is, maandag heeft het college overleg en dinsdag is er een raadsvergadering.”

Kop van Overijssel