Staphorster klederdracht gaat onder de hamer: eenmaal, andermaal

videoMet een lach en een traan schuift Rolinda Lindeboom aan bij de veiling van de klederdracht van haar overleden moeder. ,,Best wel raar dat mensen dit komen bekijken, aanraken en kopen. Moeders huis lag vol dozen met klederdracht. Ik wist nooit dat zij zoveel bewaard had.’’ De kleding gaat onder de hamer. De vier dochters van de Rouveense   gaan echt niet meer in klederdracht lopen.

Een paar keer per jaar wordt bij Museum Staphorst een veiling van klederdracht gehouden. Het gaat om de dracht van overleden Staphorster vrouwen. Voor tientalen belangstellenden werkt veilingmeester Dirk Kok zich op de binnenplaats in het zweet om de klederdracht te slijten. Dat lukt. Voor een paar euro's wisselden doeken, borstrokken, kraplappen, met stipwerk gesierde mutsjes, onderrokken, omslagdoeken van eigenaar. 

Quote

De kleder­dracht holt achteruit. Ik denk dat er nog ongeveer 450 vrouwen in de dracht lopen.

Veilingmeester Kok

Oudere vrouwen

Zo'n 500 kavels worden verkocht. Voornamelijk oudere Staphorster vrouwen slaan hun slag om de eigen garderobe iets uit te breiden want de klederdracht is nergens meer te koop. Maar ook burgers en buitenlui genieten van het schouwspel, waarbij de veilingmeester de per opbod verkochte stukken textiel  richting koper gooit. 

Overledenen

De veiling vindt al sinds mensenheugenis plaats. De kleding is doorgaans afkomstig van dames die naar het bejaardenhuis gaan of die zijn overleden. Meestal brengt de kleding niet meer dan een paar euro op. Vooral de fratsen van Kok, die ook alles van de traditionele kleding weet, in combinatie met het gooien van de aankopen, doet velen naar Staphorst komen. Rolinda Lindeboom ziet het tevreden aan. ,,Het gaat ons niet om die paar euro's. Belangrijk is dat deze kleding niet in een afvalbak terecht komt. Wij zien dit als een herinnering aan mij moeder.’’ 

Verhaal loopt door onder foto. 

Volledig scherm
Met een ferme worp gooit veilingmeester Dirk Kok de kledingstukken naar de kopers op het museumterrein. © Pedro Sluiter Foto

Boerendracht sterft uit

Veilingmeester Kok doet al bijna dertig jaar deze veilingen. Hij kijkt tevreden terug op de veiling. ,,Het is een stuk nostalgie. De boerendracht sterft uit en daarmee verdwijnt het kleurrijke beeld op straat’’, weet Kok, die tientallen jaren beheerder van de Museumboerderij Staphorst is geweest.
 ,,De klederdracht holt achteruit. Ik denk dat er nog ongeveer 450 vrouwen in de dracht lopen. Mannen al helemaal niet meer. De jongste vrouw die nog in klederdracht loopt is 48 jaar. Reken maar uit, enkele decennia erbij en de dracht is voorgoed verleden tijd.’’ Twee vrouwen uit Spakenburg zitten aandachtig te luisteren en te kijken. Zelf ook in klederdracht gestoken, beamen zij de pracht van de klederdracht. ,,Toch jammer dat dit allemaal gaat verdwijnen.’’

Volledig scherm
Voor de veiling begint bekijken de Staphorster vrouwen het aanbod. © Wilbert Bijzitter
 1. Bibliotheek in Staphorst is Nederlands koploper in uitlenen
  PREMIUM

  Biblio­theek in Staphorst is Nederlands koploper in uitlenen

  Met jaarlijks maar liefst 36,6 uitleningen per lid van de bibliotheek neemt de stichting Bibliotheek Staphorst, met vestigingen in Staphorst zelf en Rouveen, de koppositie in Nederland in. ,,De voornaamste reden van het succes van onze bibliotheek zijn de Staphorsters zelf. Met daarnaast enkele puzzelstukjes die wij zelf invullen geeft blijkbaar enorm goede uitleencijfers”, zegt directeur Renée Kerdijk van de stichting Bibliotheek Staphorst.
 2. Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperiode
  PREMIUM
  video & foto's

  Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn ze er klaar voor, nu nog een vorstperio­de

  Wat snakt Nederland, met de Kop van Overijssel voorop, naar een strenge winter. Een week matige tot strenge vorst, en er kan volop worden geschaatst op de grachten en meren. Maar de fraaie beelden van een langgerekt lint schaatsers tussen de weilanden en het wuivende riet zijn zo langzamerhand nostalgie. Schaatstoertochten worden niet meer verreden. De laatste keer is zeven jaar geleden. Er ontstaat gelijk chaos op de weg en het ijs. Maar wat als Koning Winter zich nu meldt? ,,We zijn er klaar voor’’, klinkt het uit verschillende monden.

Kop van Overijssel