Beeld van een eerdere viering van het ontzet met een fakkeltocht over de wallen
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld van een eerdere viering van het ontzet met een fakkeltocht over de wallen © Wilbert Bijzitter

Steenwijk viert de aftocht van het Spaanse leger

De trotse Sint Clemenskerk ademt op zondag 23 februari zestiende eeuw uit alle poriën. De kerk en het terrein rond het godshuis vormen die dag het kloppende hart voor de viering van Steenwijks Ontzet. Op de 23 februari 1581 blies het Spaanse leger de aftocht. 

,,Dat gebeurde na een belegering van ons stadje,  die vier maanden heeft geduurd. De Steenwijkers konden opgelucht adem halen en het dagelijkse zo vertrouwde leventje weer oppakken’’ zegt Wiebe Blauw,  voorzitter van Stichting Steenwijks Ontzet.  Hopman Johan van den Kornput vervulde hierin een cruciale rol. Al volgde er nog een  tweede belegering en werd Steenwijk opnieuw ontzet  op 4 juli 1592. Toen werd de stad definitief bevrijd door prins Maurits en graaf Willem Lodewijk, stadhouder van Friesland. 

  1. Corona-update | Drie doden in verpleeghuis Meppel, bungalowketen dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaartkisten
    VIDEO

    Corona-update | Drie doden in verpleeg­huis Meppel, bungalowke­ten dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaart­kis­ten

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag onder meer: het verhaal van de 99-jarige Herman uit Zutphen die zijn verjaardag volgende week gedwongen op een andere manier moet vieren. Daarnaast werden meerdere jongeren bekeurd in Dedemsvaart vanwege het negeren van het samenscholingsverbod. Tot slot werd SC Genemuiden getroffen door het overlijden van een clubicoon.

Kop van Overijssel