Volledig scherm
Burgemeester Rob Bats krijgt signalen dat in diverse horecagelegenheden in zijn gemeente lachgas wordt verkocht. Hij wil daarop gaan handhaven. © ANP XTRA

Steenwijkerland gaat controleren op illegale verkoop van lachgas in horeca

Horecagelegenheden in Steenwijkerland kunnen binnenkort bezoek van handhavers van de gemeente verwachten. Zij gaan controleren of er lachgas wordt verkocht in de cafés. 

Burgemeester Rob Bats ontvangt regelmatig berichten van ouders die zich zorgen maken over lachgasgebruik onder jongeren. ,,Die zorgen deel ik”, stelt hij. ,,Wij krijgen signalen dat lachgas in horecagelegenheden in Steenwijk, maar ook in andere grotere kernen, wordt verkocht.”

Zoektocht 

Het gebruik van lachgas brengt mogelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Lachgas gebruiken is niet verboden, de verkoop van lachgas is wel in strijd met de drank- en horecawet. ,,Het is een hele zoektocht om te kijken wat hier aan te doen is, dat is ingewikkeld. Maar volgens de drank- en horecawet mag het niet verkocht worden en daarom gaan wij dat controleren”, verklaart Bats. 

Quote

Ook kunnen hier ook boetes voor uitgedeeld worden en kunnen cafés in uiterste gevallen daarom gesloten worden”

Rob Bats , Burgemeester gemeente Steenwijkerland

In eerste instantie zullen er waarschuwingen uitgedeeld worden. Bats: ,,We zullen ook in gesprek gaan met de ondernemers die lachgas verkopen. Ook kunnen hier ook boetes voor uitgedeeld worden en kunnen cafés in uiterste gevallen daarom gesloten worden, maar ik ga ervan uit dat het zo ver niet hoeft te komen.”

Snelgroeiend fenomeen 

Bats hoopt hiermee de zorgen bij ouders weg te kunnen nemen. ,,Lachgas is een snelgroeiend fenomeen. Ik weet dat het ook hier gebeurt, maar we moeten het lachgasgebruik ook niet generaliseren. Voorlopig biedt de drank- en horecawet voldoende handvatten om het aan te pakken.”

Kop van Overijssel