Volledig scherm
Wethouder Tiny Bijl is bezorgd nu minister Wiebes versneld gas wil winnen in Steenwijkerland. © bgl

Steenwijkerland geschrokken: versnelde gaswinning is ‘onacceptabel’

Steenwijkerland wil niet dat het gasveld De Blesse-Blesdijk sneller wordt leeggehaald. Het is onacceptabel dat minister Eric Wiebes het tempo wil opvoeren, schrijven Burgemeester en Wethouders. Het college wil eerst onderzoek naar de risico's.

Steenwijkerland heeft een zienswijze ingediend tegen het ontwerp-gaswinningsbesluit van de minister. Die wil het leeghalen van kleine velden behoorlijk opvoeren, ook al is onduidelijk wat de gevolgen zijn. 

Wethouder Tiny Bijl wil eerst weten of er voor de omwonenden consequenties zijn. Naar haar idee loopt de minister te hard van stapel. Want er is nog een landelijk schadeprotocol in de maak. Dat zijn nieuwe spelregels die voorkomen dat de bewijslast voor schade bij inwoners zelf ligt. Maar dat protocol is nog niet door de minister vastgesteld. Bewoners zijn dus niet beschermd.

Risico's

Om dezelfde reden maakte Steenwijkerland vorig jaar ook een probleem van nieuwe gaswinning bij het veld in Eesveen. Wethouder Bijl schrijft: ‘Met deze zienswijze roept het college de minister op om onderzoek te doen naar de risico’s van versnelde gaswinning en de risico’s voor gebieden die te maken hebben met meerdere gasvelden. Het college vraagt de minister ook te wachten met verdere besluitvorming tot die onderzoeken hebben plaatsgevonden en het schadeprotocol is vastgesteld.’ 

Het is niet zo ingewikkeld, vindt Bijl: ‘Als de gaswinning wordt opgevoerd, moet zeker zijn dat onze inwoners en ondernemers niet met de brokken blijven zitten als onverhoopt toch schade ontstaat’.

Steenwijkerland krijgt daarbij steun in de rug van meerdere fracties in de Provinciale Staten. Ook CDA, PvdA en GroenLinks zijn bezorgd. Zij willen dat het college van Gedeputeerde Staten zich harder opstelt richting het ministerie.  

Kop van Overijssel