Gemeentehuis Staphorst.
Volledig scherm
Gemeentehuis Staphorst. © Google Streetview

‘Taartpunt’ de oplossing voor grote vraag naar industrieterrein in Staphorst

Uitbreidende plaatselijke ondernemers en nieuwe bedrijven van elders moet geen strobreed in de weg worden gelegd om in Staphorst hun centen te verdienen. Dat is de insteek van het college van burgemeester en wethouders in een voorstel aan de gemeenteraad om het bedrijventerrein De Esch 4 zo snel mogelijk in ontwikkeling te nemen. De nood is hoog want bestaande bedrijventerreinen lopen in vlot tempo vol. 

Voorzitter Henk Bouman van de plaatselijke Industriële Contact Commissie (ICC) staat te juichen. ,,Blij dat er actie is vanuit het gemeentehuis. Wij weten dat veel bedrijven naar Staphorst willen, de vraag naar grond is groot. Waarom? Om de uitstekende ligging aan de A28 en bovenal het Staphorster arbeidsmoraal. En jonge eigen Staphorster bedrijven zien op De Esch 4 kansen voor expansie.’’

De gemeenteraad praat dinsdagavond over het concept-bestemmingsplan voor deze ‘taartpunt', zoals De Esch 4, de grond tussen de Oude Achthoevenweg en de Achthoevenweg, wordt genoemd. Het gaat om 18 hectare. De meeste gronden (ongeveer 85 procent) zijn niet in eigendom zijn van de gemeente maar al in handen zijn van particulieren, die verwachten daar een bedrijf te kunnen vestigen. ..Ongeveer 10 van de 20 bedrijven die zich bij de gemeente hebben gemeld voor grond, hebben inmiddels een positie in het plangebied’’, aldus het college. 

Dat wil het nieuwe industrieterrein ontsluiten op de Achthoevenweg, ter hoogte van de Wethouder Kuijersstraat. Ook komt er als het aan het college ligt zuidelijker op de Achthoevenweg een ontsluiting. De ligging daarvan is op dit moment flexibel, afhankelijk van de bedrijven die er komen. 

Na De Esch 4 heeft Staphorst  nog een ijzer in het vuur. Industrieterrein De Esch 5, ten zuiden van de Gorterlaan, zit er ook aan te komen. Volgens het college is nu al wel duidelijk dat door de uitgave van nieuwe bedrijfskavels, waar die ook komen, het aantal arbeidsplaatsen 7189 in 2015 naar 8658 in 2030.

  1. LIVE | Corona in de regio: Rini uit Colmschate boos vanwege weigering bij Jumbo, verbod op luilakken

    LIVE | Corona in de regio: Rini uit Colmschate boos vanwege weigering bij Jumbo, verbod op luilakken

    Oost-Nederland is creatief als het gaat om oplossingen verzinnen voor de coronamaatregelen. Heuse drive-in’s schieten als paddenstoelen uit de grond en bij verzorgingshuizen staan hoogwerkers om een bezoekje aan oma op twee hoog toch mogelijk te maken. Ondanks al die mooie initiatieven maakt het coronavirus iedere dag nieuwe slachtoffers. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het regionale nieuws over het virus.

Kop van Overijssel