Volledig scherm
Een thuiswonende oudere. Foto ter illustratie © ANP XTRA

Thuiswonende ouderen Zwartewaterland hebben behoefte aan meer steun gemeente

Er is in de gemeente Zwartewaterland een groep thuiswonende ouderen die meer ondersteuning nodig heeft dan nu bij de gemeente bekend is. Tot dit oordeel komt de  gemeentelijke Rekenkamercommissie in een onderzoek naar het ouderenbeleid in Zwartewaterland.

In het onderzoek concludeert de Rekenkamercommissie, bestaande uit twee onafhankelijke leden en drie leden van de gemeenteraad, onder meer dat Zwartewaterland gezien wordt ‘als een betrokken gemeenschap waarin het zicht op elkaar goed is’. ,,Er is echter wel een tegenstelling tussen enerzijds de grote sociale cohesie en anderzijds de aanwezigheid van eenzaamheid. Doordat ouderen langer thuis blijven wonen, ontstaat er een groep hulpbehoevende thuiswonende ouderen die buiten beeld valt, maar eigenlijk meer ondersteuning nodig heeft’’, stel de Rekenkamercommissie vast. Die ziet hier nog ruimte voor de gemeente om haar faciliterende rol verder in te vullen. 

Mantelzorgers

Verder beveelt de Rekenkamercommissie aan om het bestaan van wat wordt genoemd ‘vraagverlegenheid’ onder ouderen en mantelzorgers te onderzoeken en in kaart te brengen hoe de gemeente deze groep op de juiste manier kan ondersteunen. Ook beveelt ze het college aan om in gesprek te gaan met minder vitale ouderen over hun behoeften. 

Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat het college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven ‘zich te herkennen in de aanbevelingen en deze ter harte te nemen’. De Rekenkamercommissie presenteert de onderzoeksresultaten donderdagavond aan de gemeenteraad tijdens een informatieavond in het gemeentehuis in Hasselt.

Kop van Overijssel