Volledig scherm
Glasvezel. Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Tijd dringt voor glasvezel in buitengebied

Het wordt een race tegen de klok voor glasvezel in het buitengebied in de Kop van Overijssel. Een week voor het sluiten van de inschrijvingstermijn heeft 32 procent van de potentiële kandidaten zich aangemeld. Dat moet minimaal de helft zijn.

,,Het wordt heel spannend. We moeten er nog hard aan trekken", stelt Arnita van der Weerd. Zij is voorzitter van de stichting BB-NoW, die zich hard maakt voor de aanleg van sneller internet in de buitengebieden van Kampen, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle. Zo worden deze week extra pamfletten verspreid. Ook is woensdag van 17.00 tot 19.00 uur een extra inloopbijeenkomst in de Vreugdehoeve in Westenholte. 

Uiterlijk 18 december

Op het platteland in de Kop van Overijssel zijn 6.800 aansluitingen mogelijk. De voorwaarde is dat uiterlijk op 18 december 3.400 huishoudens zich hebben aangemeld. Wordt dat aantal niet gehaald, dan trekken netbeheerder Rendo en investeringsfonds CIF de stekker uit het project. 

Van der Weerd: ,,De ervaring in andere gebieden leert dat in de laatste week veel aanmeldingen binnenkomen. Toch willen wij het er niet op gokken." Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum 'kan zich niet voorstellen' dat de Kop van Overijssel als enig gebied in de provincie verstoken blijft van glasvezel: ,,In Twente, waar de eerste Overijsselse gemeenten zijn aangesloten, zien we hoe waardevol het is. Bedrijven in het buitengebied kunnen weer met de tijd mee en gezinnen blijven in de streek wonen."

Kop van Overijssel