Geen bootjes in de gracht en rondvaartboten aan de wal. Dat is het beeld van Giethoorn tijdens Pasen, nu er een vaarverbod is ingesteld.
Volledig scherm
Geen bootjes in de gracht en rondvaartboten aan de wal. Dat is het beeld van Giethoorn tijdens Pasen, nu er een vaarverbod is ingesteld. © ANP

Tijdens Pasen verboden te varen in en rond Giethoorn

update - kaartjeWie er tijdens Pasen rond Giethoorn met een bootje op uit wil heeft pech. Met de noodverordening in de hand is er een vaarverbod van vrijdag 10 april  tot en met maandag 13 april voor de recreatievaart afgekondigd voor de meren, kanalen en grachten. Hulpdiensten en de beroepsvaart mogen wel blijven varen, waardoor bijvoorbeeld riettelers aan het werk kunnen blijven.

,,We willen koste wat het kost voorkomen dat besmetting van het coronavirus op het water plaatsvindt’’, zegt de Steenwijkerlandse burgemeester Rob Bats. Het vaarverbod rond Giethoorn volgt op een volgens Bats te drukke zondag in Giethoorn en enkele andere plekken in de Kop. ,,Dat levert besmettingsgevaar op en vormt dus een groot gevaar voor de gezondheid. Met de voorspelde zonnige dagen en het paasweekeinde voor de deur staat, is een tijdelijk vaarverbod noodzakelijk.’’ Dat is ingesteld rond Giethoorn. De grenzen van het op slot gezette gebied bestaan uit de Beulakerweg, Veneweg, Gasthuisdijk en Noorder Stouwe. Plaatsen als Dwarsgracht, Blokzijl  en Belt-Schutsloot en De Weerribben vallen er niet onder.

Stevige maatregelen

Geconfronteerd met de nodige bootjes in de Gieterse dorpsgracht en grote drukte bij het surfstrandje aan de Belterwijde, liet Bats zondagmiddag al doorschemeren zich te beraden op stevige maatregelen. Voor het paasweekeinde is besloten tot een harde ingreep: een vaarverbod. Dat is bekrachtigd door Peter Snijders, voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland, op basis van de 17 maart ingestelde noodverordening. Deze maakt het mogelijk om binnen de gehele veiligheidsregio maatregelen te kunnen handhaven om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Boetes

Met het afgekondigde vaarverbod gaat ook het toezicht op het water omhoog. ,,Die controle richt zich naast Giethoorn ook op andere locaties waar veel boten kunnen komen. We zien er streng op toe dat het vaarverbod niet wordt overtreden en dat de anderhalve meter afstand wordt nageleefd. Gebeurt dit niet, dan volgen er boetes’’, zegt Bats. 

Hij hoopt dat het niet zo ver hoeft te komen en dat iedereen de discipline kan opbrengen om thuis te blijven. ,,Het is even niet anders, maar het is noodzakelijk. Na het coronavirus verwelkomen we iedereen graag weer op het water en op het land. Dan kan men als vanouds ervaren wat gastvrijheid en gastheerschap bij ons in Steenwijkerland betekent’’, aldus burgemeester Rob Bats.

Binnen het rode gebied geldt het vaarverbod. De begrenzing bestaat uit de Beulakerweg (links), Veneweg (onder), Gasthuisdijk (rechts) en Noorder Stouwe (boven).
Volledig scherm
Binnen het rode gebied geldt het vaarverbod. De begrenzing bestaat uit de Beulakerweg (links), Veneweg (onder), Gasthuisdijk (rechts) en Noorder Stouwe (boven). © gemeente steenwijkerland

Kop van Overijssel