Volledig scherm
Speciaal voor toeristen rijdt sinds anderhalf jaar de Giethoorn Express tussen het station in Steenwijk en Giethoorn. © Wilbert Bijzitter

Toeristenbus moet Oude Beulakerweg mijden, vinden inwoners Giethoorn

De Giethoorn Express, de extra busdienst voor toeristen om de reguliere lijn 70 te ontlasten, moet de Oude Beulakerweg mijden. Dat hebben inwoners van het waterdorp duidelijk gemaakt via een onderzoek van ’t Gieters Belang.

Volgens de belangenvereniging zijn met name aanwonenden ‘zeer uitgesproken’ over de impact van de Giethoorn Express, die sinds anderhalf jaar de verbinding vormt tussen het station in Steenwijk en Giethoorn.  Maar liefst 77 procent van de aanwonenden stelt dat de komst van de bus de veiligheid sterk heeft verslechterd, vooral voor fietsers en voetgangers. ,,Er zijn te veel bussen, ze zijn te lang, rijden (veel) te hard en kijken niet uit’’, zijn de opgetekende klachten.  

Dat het veiligheidsgevoel is afgenomen heeft niet alleen met de bus te maken. Ook de (te) hard rijdende landbouwvoertuigen dragen daar aan bij, evenals slechte verlichting en gevaarlijke bermen. Maar men steekt ook de hand in eigen boezem: ook aanwonenden rijden soms te hard of parkeren langs de weg. En regelmatig fietsen scholieren breeduit op de weg.

Bewoners van de Oude Beulakerweg vragen zich af waarom de Giethoorn Express al die haltes in het noordelijk deel aandoet als vrijwel iedere toerist in Zuid uitstapt. Een grote meerderheid van de 260 mensen die reageerden – ook onder niet aanwonenden – wil dan ook dat de Giethoorn Express de Oude Beulakerweg geheel (eerste voorkeur) of gedeeltelijk (tweede optie) overslaat.  

Haltes

Vooruitlopend op de uitkomsten van de door ’t Gieters Belang gehouden enquête is de gemeente Steenwijkerland een pilot gestart, waarbij vanaf Steenwijk de bus over de provinciale weg rijdt en aan de Oude Beulakerweg alleen de haltes bij de horecabedrijven De Harmonie en De Lindenhof en aan Kerkweg aandoet. ,,In de ogen van de respondenten zal dit een verbetering zijn, maar veel liever wil men dat de Oude Beulakerweg geheel wordt overgeslagen en in Noord alleen bij halte Groene Kruis wordt gestopt, waarna de bus direct doorrijdt naar Zuid’’, aldus de belangenvereniging.

Die heeft de Gietersen ook gevraagd wat nog meer wenselijk is om de veiligheid op de Oude Beulakerweg te verbeteren. En dan geven vooral de aanwonenden aan dat ze graag zien dat landbouwverkeer voortaan een andere route neemt. Andere opties zijn de weg alleen toegankelijk maken voor bestemmingsverkeer of een 30 kilometerzone instellen. Ook is gepleit voor het aanleggen van gekleurde fietsstroken en voetpaden en parkeren langs de weg te verbieden. Het minst populair blijkt het plaatsen van een flitspaal.

 1. Geld is er voldoende voor schaatsklassiekers in de Kop van Overijssel, nu nog vorst

  Geld is er voldoende voor schaats­klas­sie­kers in de Kop van Overijssel, nu nog vorst

  Het moet eerst gaan vriezen dat het kraakt, maar dan kunnen de organisatoren van grote schaatswedstrijden in de Kop van Overijssel met een gerust hart hun evenement organiseren. De provincie Overijssel heeft besloten bekende evenementen zoals de Overijsselse Merentocht, de Hollands Venetiëtocht en een mogelijk NK op natuurijs, ook de komende jaren financieel te ondersteunen en trekt hiervoor 340.000 euro uit.
 2. Tientallen gestolen busjes gestript: inval in Steenwijk en drie leden No Surrender opgepakt
  video

  Tientallen gestolen busjes gestript: inval in Steenwijk en drie leden No Surrender opgepakt

  De politie heeft vandaag drie No Surrender-leden opgepakt. De drie mannen, uit Noordwolde en Vledder, worden verdacht van het helen en omkatten van zo’n vijftig gestolen voertuigen. De arrestaties zijn onderdeel van een groot politieonderzoek, waarbij vanmorgen invallen zijn gedaan in vijf panden in Noordwolde, Steenwijk en Vledder. Bij een autobedrijf in Steenwijk werd de handelsvoorraad in beslag genomen.

Kop van Overijssel