Volledig scherm
© ANP XTRA

Tropenrooster op scholen en in winkels: zo houdt Oost-Nederland het hoofd koel tijdens snikhete dagen

Het wordt zweten en puffen volgende week en dus worden de hitteplannen uit de kast gehaald: winkels gaan eerder dicht en scholen komen met een tropenrooster.

Op onder meer op de Prinses Beatrixschool en de Koningin Wilhelminaschool op Urk beginnen de lessen om 08.00 uur en eindigen ze om 13.00 uur. Bij OBS de Klimop in De Krim starten ze zelfs al om 07.30 uur en zijn de kinderen om 12.30 uur vrij.

Bij de Koning Willem-Alexanderschool in Staphorst hebben ze vooralsnog geen tropenrooster afgegeven. ,,Het kan natuurlijk wel zo zijn dat wij later alsnog aanpassingen in het schoolrooster gaan doen’’, vertelt schooldirecteur Jan Kuijers. De schooldirecteur laat doorschemeren dat het afgegeven tropenrooster bij een vorige hittegolf wat mindere ervaringen heeft opgeleverd. Hij geeft aan dat kinderen bij hoge temperaturen later slapen en dan ook eerder moeten opstaan. ,,Vroeger beginnen om eerder vrij te zijn, daar zien wij geen oplossing in.” 

De schooldirecteur laat weten dat zijn leerlingen dinsdag misschien wat leuks te wachten staat. ,,Die dag wordt het wel heel warm. Misschien dat wij dan wel een watergevecht gaan organiseren. Dan laten wij de kinderen een emmer en een spons meenemen naar school. Dan krijg je ook wel verkoeling.”

Quote

Misschien dat wij dan wel een waterge­vecht gaan organiseren.’’

Jan Kuijers, Schooldirecteur Koning Willem-Alexanderschool Staphorst

Beperkt open

Bij de Deventer winkel Crepes & Smoothies gaan ze volgende week dinsdag, woensdag en donderdag korter open: van 12.00 tot 15.00 uur. Bij de kringloopwinkel It’s Kringloop in Dronten hebben ze de klanten ook al op de hoogte gesteld van het hitteplan. Mocht het kwik volgende week de 31 graden aantikken, dan sluit de winkel om 16.00 uur. Als de lokale temperatuur in de polder zelfs uitkomt op 34 graden, gaat de kringloop al om 14.00 uur dicht.

Hitteplan voor dieren

Dierenartsenpraktijk Keizerslanden in Deventer geeft op social media al tips om de huisdieren koel te houden. Medewerkers van de praktijk raden aan om tijdens het uitlaatrondje zoveel mogelijk het gras op te zoeken. Hondenpootjes kunnen gemakkelijk verbranden, vooral tijdens de heetste uren van de dag. Ook roept de dierenartsenpraktijk op om honden niet achter te laten in de auto. Iedere zomer moeten hulpdiensten of passanten wel een ruitje intikken om een oververhitte hond uit een bloedhete auto te halen. De temperatuur in een auto kan bij 35 graden na tien minuten al zijn opgelopen naar 45 graden. Bezitters van konijnen en cavia’s worden geadviseerd om kooien en hokken in de schaduw te plaatsen en om eventueel een coolpack gewikkeld in een doek in het verblijf te plaatsen.

Volledig scherm
De temperaturen in een auto kunnen bij hitte snel oplopen. © Dierenbescherming

Mogelijk een hittegolf

De temperaturen worden aankomende week tropisch: het kwik in Oost-Nederland kan tot boven de 35 graden stijgen. Een hittegolf wordt niet uitgesloten. Volgende week dinsdag en woensdag worden de warmste dagen van de week met temperaturen van zo’n 35 graden.

Volledig scherm
De weersvoorspelling voor komende week in Zwolle. © Weerplaza
  1. Lichtontwerpers laten Blokzijl stralen
    PREMIUM

    Lichtont­wer­pers laten Blokzijl stralen

    Of het nu een 300 meter hoge wolkenkrabber in Doha (Qatar), het Voorpoortplein in Vollenhove, de nieuwe showroom van autobedrijf Marco van Beek in Steenwijk of een object tijdens een internationaal lichtfestival is, Berlux Lichtarchitectuur uit Blokzijl zorgt voor passend licht. En deze maand lanceren Berry van Egten en Ellen Goulmy in hun eigen stadje Lights in Blokzijl, na Glow Eindhoven en het Amsterdam Light Festival het derde (internationale) lichtfestival in ons land.

Kop van Overijssel