Volledig scherm
De tunnel onder de Flevoweg (N331) is vies, voorzien van niet al te fraaie muurschilderingen, slecht verlicht, door hekjes moeilijk bereikbaar. Dat moet veranderen, vinden de Vollenhovenaren. © Pedro Sluiter Foto

Tunneltje Vollenhove kan wel een opknapbeurt gebruiken

Met het opknappen van het tunneltje onder de Flevoweg (N331) bij Vollenhove kan gelijk een stukje nostalgie herleven. Een oproep van de Belangen Vereniging Vollenhove Stad (BVVS) heeft onder meer geleid tot het idee om de tunnelmuren van typische Vollenhoofse beelden te voorzien, zoals het visserijverleden toen 'Veno’ nog aan de Zuiderzee lag.

Wie heeft er een goed idee voor het opknappen van een verouderd en vies tunneltje in Vollenhove? Met deze oproep hoopte de BVVS suggesties te krijgen om het haveloze aanzien van het tunneltje te verfraaien. Want bij de belangenvereniging zijn nogal wat klachten binnengekomen over de staat van onderhoud. ,,De tunnel is lek, de muren zijn beklad met graffiti, het asfalt verkeert in slechte staat, de verlichting is onvoldoende’’, somt bestuurslid Marcel Aben de voornaamste gebreken op. Ook is door Vollenhovenaren gewezen op de ongelukkig geplaatste hekjes voor de ingangen van de tunnel en de in niet al te beste staat verkerende houten trap naar de parkeerplaats.

Nu er Aan Zee wordt gewerkt om het aanzien van Vollenhove te verbeteren en met nieuw straatwerk een nostalgisch aanzien te geven, heeft de BVVS gelijk werk gemaakt van het tunneltje, dat er vlakbij ligt. ,,We willen graag de inwoners betrekken bij de verbetering en hebben daarom een oproep op onze Facebookpagina geplaatst”, aldus secretaris Gesina Zweistra-de Oude. Dat heeft geleid tot een flink aantal bruikbare ideeën, waarover de BVVS zich gaat buigen, om ze vervolgens te bespreken met de gemeente Steenwijkerland en te kijken of er geld beschikbaar is voor uitvoering.

Venose beelden

Een sterke voorkeur is uitgesproken voor het voorzien van de tunnelmuren van typische Venose beelden. Anderen, die dit ook een goed idee vinden, stellen voor om er de basisscholen in Vollenhove bij te betrekken, bijvoorbeeld met een ontwerpwedstrijd. Ook geopperd is het inschakelen van een graffitikunstenaar of Vollenhoofse creatievelingen, zoals ontwerpers van praalwagens van het bloemencorso.

De tunnel is een drukgebruikte onderdoorgang van de provinciale weg N331. Het vormt vanuit Vollenhove een veilige verbinding naar het zwembad, de Vlasschuur en het volkstuinencomplex. Verder wordt de tunnel gebruikt door werknemers die op de fiets naar  scheepswerf Royal Huisman gaan.

Kop van Overijssel