Tweesterrenchef Martin Kruithof leert schoolkinderen lesje ‘van plastic soep naar groentensoep’

VideoAls chefkok Martin Kruithof van tweesterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn met zijn gasten in de sloep door het naastgelegen natuurgebied De Wieden vaart, kan hij zijn trots maar met moeite beteugelen. Toch maakt hij zich zorgen over al het afval wat hij op zijn tochten in het water en de rietranden tegenkomt. Daarom nam hij vanmorgen schoolkinderen mee op een afval-opruimtochtje.

Acht kinderen uit klas 7 van de Gieterse lagere school voeren in fluisterboten De Wieden in. In een paar uur tijd werd onder begeleiding van Kruithof zoveel mogelijk afval opgevist om de omgeving weer het aanzicht te geven dat het eigenlijk zou moeten hebben.

Om de kinderen bewust te maken van het belang om de natuur schoon te houden, legde Kruithof ook uit hoe hij in zijn hotel-restaurant met afvalscheiding omgaat. Daarna werd onder zijn leiding groenten en kruiden geplukt in zijn eigen tuin waarmee ze een échte soep bereidden. ‘Van plastic soep naar groentensoep’, aldus Kruithof. 

Volledig scherm
Van plastic soep naar groentensoep. Chefkok Martin Kruithof van De Lindenhof** in Giethoorn gaat met de jeugd De Wieden in om afval te ruimen en trakteert ze daarna op groentensoep uit eigen moestuin. © Wilbert Bijzitter

Kop van Overijssel