Volledig scherm
PREMIUM
Organist Hendrik van Veen (rechts) en pianist Harold Kooij. © de meenthe

Urker bespeelt in Steenwijk het grootste theaterorgel van ons land

Er zijn niet vaak orgelconcerten in De Meenthe in Steenwijk, waar het uit 1930 afkomstige theaterorgel uit het Circustheater in Scheveningen staat. Zaterdag is zo’n unieke gelegenheid, als de 28-jarige Urker organist Hendrik van Veen dit grootste theaterorgel van Nederland bespeelt.

Het in de sporthal van De Meenthe staande theaterorgel heeft een roemruchte geschiedenis achter de rug. Het werd in 1930 gebouwd voor de Asta-bioscoop in Den Haag, met orgelpijpen van een orgel uit 1923. Na een modernisering van de bioscoop was er geen plaats meer voor het instrument. Rond 1960 werd het gedemonteerd en opgeslagen. Mede dankzij de inspanningen van de Nederlandse Orgel Federatie (NOF) kreeg het orgel ruim twintig jaar later een plaats in het Scheveningse Circustheater. Toen Joop van den Ende daar met musicals begon, moest het orgel er weg en kwam het terecht in Steenwijk.

  1. Vermiste poes Vlekje na 4 jaar terug in Zwartsluis dankzij tv-serie: ‘Ik herkende haar in een flits’
    PREMIUM
    video

    Vermiste poes Vlekje na 4 jaar terug in Zwartsluis dankzij tv-serie: ‘Ik herkende haar in een flits’

    Bart Mooiweer kan het nog steeds niet geloven. Dankzij het televisieprogramma 'Typisch Zwarte Water’, sinds vorige week elke maandag- tot en met donderdagavond te zien op NPO2, is zijn vermiste poes Vlekje na vier jaar weer terug op het oude nest. Bart keek naar de eerste aflevering en herkende de kat, die zich samen met boer Harm Kooiker te goed deed aan een bak bami.

Kop van Overijssel