Volledig scherm
Buurtbewoners strijden al geruime tijd tegen de plaatsing van drie windturbines, maar hun bezwaren worden afgewezen door een meerderheid van de gemeenteraad. © archieffoto Pedro Sluiter

Van coalitie Staphorst mogen de windmolens er komen

Van de coalitiepartijen SGP en ChristenUnie, met tien zetels goed voor een meerderheid in de gemeenteraad van Staphorst, mogen er windmolens worden geplaatst in het gebied De Lommert. Ze gaan over twee weken de bezwaarschriften tegen de komst van drie ruim 210 meter hoge windturbines afwijzen, zo is deze week wel duidelijk geworden.

Het op handen zijnde besluit is een aanzienlijke steun in de rug voor de Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst (WDS). Die lijkt dan verder te kunnen met de realisatie van windpark Bovenwind, iets ten noorden van de Gorterlaan. Al laat het actiecomité het er niet bij zitten. ,,De gang naar de rechter gaan we sowieso maken’’, zo is al aangekondigd.

,,We hoeven er niet lang meer over te praten. Wij hebben waardering voor de invulling van het project door WDS’’, zegt Erik Hattem (SGP) mede namens coalitiegenoot ChristenUnie. De oppositie (CDA, Gemeentebelangen en Partij van de Arbeid) is tegen de plannen, maar heeft met zeven raadsleden het nakijken. De furieuze tegenstanders rest een gang naar de rechter. ,,Wij hebben samen met ondernemers van het nabijgelegen bedrijventerrein Bullingerslag een prima advocaat’’, zegt een verdrietige afgevaardigde van buurtcomité Behoud De Lommert na afloop van het raadsdebat.

Beoordeling

De talrijke bezwaarschriften zijn beoordeeld door het bureau Pondera. En dat wekt bevreemding op bij de oppositiepartijen, omdat hetzelfde bureau voor de gemeente een locatiestudie heeft gedaan en daarin koos voor De Lommert. Gemeentebelangen en PvdA vinden het niet te verkopen aan de inwoners dat uitgerekend Pondera de ingediende zienswijzen onder ogen kreeg voor advies aan B en W. ,,De slager die zijn eigen vlees keurt’’, aldus Liesbert Lubberink (PvdA). Alfred Stegeman (Gemeente Belangen) noemde het ‘onkies’ dat een betrokken onderzoeksbureau in dit gevoelige dossier de bezwaren tegen het licht heeft gehouden. Wethouder Alwin Mussche wuifde deze bezwaren weg.

Kop van Overijssel