Volledig scherm
Gedeputeerde Henk Brink (l) en wethouder Roelof Pieter Koning beginnen al symbolisch met de werkzaamheden in de buurt van de watertoren. © eigen foto

Veilig op de fiets naar centrum Meppel vanuit nieuwe wijk

Met een aan te leggen fiets- en voetgangerstunnel moeten inwoners van de nieuwe Meppeler wijk Nieuwveense Landen straks veilig naar en van het centrum kunnen fietsen en lopen. Ook inwoners van het dorp Nijveen profiteren van de onderdoorgang  bij de N375.

Het college van burgemeester en wethouders van Meppel stelt de gemeenteraad voor om de fiets- en voetgangerstunnel aan te leggen onder de rotonde bij de historische watertoren. Hiervoor is het nodig dat de rotonde iets wordt verhoogd en opgeschoven in oostelijke richting. Om de doorstroming op de N375, tussen Beukers en Meppel, te verbeteren wordt ook een bypass op de rotonde gerealiseerd.

De provincie Drenthe - beheerder van de provinciale weg - verbindt hieraan de voorwaarde dat de gemeente tegelijkertijd een ontsluitingsvariant voor Nieuwveense Landen aanlegt. Hoe die er uit komt te zien, moet nader worden uitgewerkt en wordt op een later moment aan de gemeenteraad voorgelegd, zo kondigt het college aan.

Speerpunt

Verbetering van de bereikbaarheid van Meppel is als speerpunt in het collegeprogramma 2018-2022 benoemd. Een rechtstreekse en veilige fiets- en voetgangersverbinding vanuit de wijk Nieuwveense Landen draagt hier aan bij, stelt wethouder Roelof Pieter Koning. Bovendien is de samenwerking gezocht met de provincie Drenthe, die de verkeersveiligheid en doorstroming van de N375 wil verbeteren.

Gedeputeerde Henk Brink was al ter plekke in Meppel. ,,Verkeersveiligheid staat bij ons voorop. De provincie hecht aan de veiligheid van onze weggebruikers en de doorstroming op de N375. Ik ben dan ook blij met de gekozen oplossing en de reconstructie van de rotonde bij de watertoren. En de realisatie van de fiets- en voetgangerstunnel zorgt voor een veilige oversteek voor fietsers en voetgangers’’, aldus Henk Brink.

Prima oplossing

Ook in Meppel zijn ze verheugd. Wethouder Koning daarover: ,,We zijn heel blij met deze ontwikkelingen op het gebied van bereikbaarheid, verkeersveiligheid en doorstroming. Met de fiets- en voetgangerstunnel en de andere aanpassingen, gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Dit is een prima oplossing voor een toekomstbestendige verkeersontsluiting voor Nieuwveense Landen, Nijeveen én de binnenstad van Meppel.”

Volledig scherm
De toekomstsituatie bij de watertoren, waarbij de rotonde iets wordt opgeschoven. © bureau maan

Kop van Overijssel