Luilakken, het scheuren met brommers in de nacht voor Koningsdag, zoals op deze archieffoto in Vollenhove, mag dit jaar niet de gemeente Steenwijkerland.
Volledig scherm
Luilakken, het scheuren met brommers in de nacht voor Koningsdag, zoals op deze archieffoto in Vollenhove, mag dit jaar niet de gemeente Steenwijkerland. © archief Wilbert Bijzitter

Verbod op scheuren met brommers in Steenwijkerland

Het scheuren met brommers in de nacht voor Koningsdag in verschillende kernen in de gemeente Steenwijkerland is verboden. Het zogenaamde luilakken is een traditie in onder meer Sint Jansklooster, Vollenhove en Belt Schutsloot.

Vooral jongeren, maar ook enkele ouderen, rijden dan door de kernen op brommers met een bewerkte uitlaat, wat voor een enorm lawaai zorgt. Daarmee worden de inwoners uit hun slaap gehouden. Aangezien Koningsdag dit jaar vanwege het coronavirus niet doorgaat, zijn hiermee ook alle activiteiten rond dit evenement afgelast, waaronder dus nu ook het luilakken.

Onverantwoord

Burgemeester Rob Bats  van de gemeente Steenwijkerland heeft besloten om de traditie voor dit jaar te verbieden. ,,Het door laten gaan van luilakken in deze tijd van het coronavirus is onverantwoord’’, stelt Bats. ,,Het risico dat mensen te weinig afstand houden of met elkaar in contact komen is te groot. Daarmee is de kans op verspreiding van het coronavirus levensgroot aanwezig en dat is iets wat we absoluut niet willen.’’

Via de contactpersonen heeft de gemeente zoveel mogelijk brommerrijders op de hoogte gebracht van het verbod. De politie zal in de nacht voor Koningsdag streng toezien op de naleving hiervan. ,,Mochten er mensen zijn die ondanks het verbod toch gaan luilakken, dan kunnen ze rekenen op een stevige boete’’, waarschuwt de burgemeester. ,,Maar ik ga ervan uit dat dit niet nodig is en doe een beroep op het gezonde verstand. Samen strijden we tegen het coronavirus.’’

Ter discussie

Het luilakken stond in Sint Jansklooster sowieso al ter discussie na klachten van dorpsbewoners. Begin dit jaar werd er een enquête gehouden door de gemeente Steenwijkerland, de politie en welzijnsorganisatie Sociaal Werk in de Kop.

Doel was in beeld te brengen of en in welke mate de inwoners van Sint Jansklooster  overlast ervaren. En op basis van de uitkomsten te komen tot afspraken met de brommerrijders over het terugdringen van de overlast. De resultaten van het onderzoek waren nog niet bekend.

Kop van Overijssel