Volledig scherm
Keurmeester Elze Zwama © Eelco Kuiken

Video | Ophokplicht of niet: kleindiershow Staphorst gaat door

STAPHORST - De tachtig hoenders en een paar dozijn konijnen zitten nog maar koud in de hokken in de sporthal van Staphorst, breekt in Nederland de vogelgriep uit. De Staphorster Kleindierteelt Vereniging (SKV) die dit weekend de jaarlijks show houdt met 109 dieren, waarvan tachtig hoenders, maakt zich nog niet druk, maar leuk is anders.

Het toeval slaat genadeloos toe. Professioneel pluimvee in Nederland heeft sinds deze week te maken met een ophokplicht. Binnenblijven dus. De hoenders die meedoen aan de 26e clubshow van de SKV in Staphorst zitten al binnen. Het bestuur hoopt dat staatssecretaris Martijn van Dam geen vervoersverbod afkondigt, anders moeten de sporters vanaf maandag tussen de kippen een balletje trappen.

Ontspannen
„Er is vast wel een hokje waar we ze kunnen stallen”, klinkt het lachend, maar helemaal gerust zijn de kleindierliefhebbers er niet op. Eind 2014 was er een vervoersverbod. Her en der in Nederland zat hobbypluimvee op tentoonstellingen toen een paar dagen vast.
Tentoonstellingssecretaris Gert Fictorie (46) zit er vrijdagmiddag tijdens het keuren der beesten ontspannen bij. „Ik denk dat het wel goed komt”, zegt hij. „Dit zijn de dieren van hobbyisten, dat is heel wat anders dan het professionele pluimvee. Deze vogels zijn allemaal geënt.” Twee dierenartsen lopen ook rond. Dat is overigens procedure. Dat gebeurt elk jaar voorafgaand aan de show. Ze ontdekken geen zieke vogels of andere ongerechtigheden.

Toch sprak het bestuur uiteraard wel over de griep en de maatregelen die wel of niet genomen moeten worden voor de tentoonstelling die ook vandaag nog de hele dag plaatsvindt. Uitstel van de show kwam heel even ter sprake. „Dat kan niet”, zegt Fictorie. „We hadden de sporthal al besproken. Uitstel zou afstel betekenen.”

Geen desinfecterende mat
Op de website van Kleindierliefhebbers Nederland (KLN) staan adviezen voor shows, zoals die in Staphorst. Aangeraden wordt om een desinfecterende mat bij de ingang neer te leggen. SKV-Voorzitter Gerard Schenkel doet dat vooralsnog niet. „We moeten het niet groter maken dan het is. Er is geen vervoersverbod en ook geen tentoonstellingsverbod. Bovendien: we hebben het over hobbydieren. We moeten niet overdrijven.”

Keurmeester Elze Zwama (66) uit Doezum vindt het doorgaan van de keuring in Staphorst terecht en logisch. „Totaal geen probleem. Sportfokkers gaan zeer zorgvuldig met hun beesten om. Deze vogels zijn allemaal geënt tegen vogelgriep. Elke hoender gaat tokkend of kakelend door zijn handen. Stress? „Helemaal niet. Vogels zorgen voor ontspanning. Na een drukke werkdag ga ik even naar mijn beesten. Heerlijk. Even in een andere wereld. Dat zouden meer mensen moeten doen.”

Beelden door Eelco Kuiken

Kop van Overijssel