De stilte op straat is hoorbaar wanneer Günter Demnig ‘stolpersteine’ plaatst. Steenwijk gedenkt er de Joodse inwoners mee die in de Tweede Wereldoorlog slachtoffer werden van de vervolging door de Duitse bezetter.
Volledig scherm
De stilte op straat is hoorbaar wanneer Günter Demnig ‘stolpersteine’ plaatst. Steenwijk gedenkt er de Joodse inwoners mee die in de Tweede Wereldoorlog slachtoffer werden van de vervolging door de Duitse bezetter. © Wilbert Bijzitter

Video | Stolpersteine in Steenwijk als herinnering aan weggevoerde burgers

STEENWIJK - Ook Steenwijk staat met Stolpersteine stil bij de Joodse inwoners die in de oorlog werden weggevoerd. De Duitse kunstenaar Günter Demnig legde deze week in totaal 31 Stolpersteine in de gemeente Steenwijkerland; 8 in Blokzijl, 22 in Steenwijk en 1 in Eesveen. De ‘struikelstenen’ zijn kleine gedenktekens in de trottoirs voor huizen van door de nazi’s verdreven en vermoorde slachtoffers.

 1. Groep asielzoekers heeft schip in Genemuiden ingeruild voor hotel langs de N50 bij Kampen: ‘Beetje saai’
  PREMIUM

  Groep asielzoe­kers heeft schip in Genemuiden ingeruild voor hotel langs de N50 bij Kampen: ‘Beetje saai’

  Tachtig asielzoekers die verbleven op een schip in Genemuiden, zijn begin deze week verhuisd naar Hotel Zalkerbroek langs de N50 bij Kampen. Hoewel ‘alles beter is dan in de oorlog of op straat’, is de afstand vanaf het hotel naar het centrum van Kampen (acht kilometer, red.), wel wat ver. ,,Een beetje saai’’, omschrijft de 18-jarige Amjad de omgeving in het Nederlands.
  Kampen
 2. Heino rolt Alphense Boys op, vervelende middag voor Rohda Raalte en Lemelerveld wint degradatieduel

  Heino rolt Alphense Boys op, vervelende middag voor Rohda Raalte en Lemeler­veld wint degradatie­du­el

  Zo wacht je sinds 20 november op een overwinning en zo win je overtuigend van Alphense Boys. Heino deed zondagmiddag uitstekende zaken in de strijd om handhaving. Rohda Raalte leed in dezelfde competitie de tweede nederlaag na de winterstop, terwijl derdeklasser Steenwijkerwold blijft winnen. Ook Lemelerveld trok aan het langste eind en deelde een serieuze tik uit aan de directe concurrent.