De stilte op straat is hoorbaar wanneer Günter Demnig ‘stolpersteine’ plaatst. Steenwijk gedenkt er de Joodse inwoners mee die in de Tweede Wereldoorlog slachtoffer werden van de vervolging door de Duitse bezetter.
Volledig scherm
De stilte op straat is hoorbaar wanneer Günter Demnig ‘stolpersteine’ plaatst. Steenwijk gedenkt er de Joodse inwoners mee die in de Tweede Wereldoorlog slachtoffer werden van de vervolging door de Duitse bezetter. © Wilbert Bijzitter

Video | Stolpersteine in Steenwijk als herinnering aan weggevoerde burgers

STEENWIJK - Ook Steenwijk staat met Stolpersteine stil bij de Joodse inwoners die in de oorlog werden weggevoerd. De Duitse kunstenaar Günter Demnig legde deze week in totaal 31 Stolpersteine in de gemeente Steenwijkerland; 8 in Blokzijl, 22 in Steenwijk en 1 in Eesveen. De ‘struikelstenen’ zijn kleine gedenktekens in de trottoirs voor huizen van door de nazi’s verdreven en vermoorde slachtoffers.

PKN-dominee Bob Haanstra spreekt over ‘het leggen van Stolpersteine als een daad van terugbrengen, van hen die eens werden weggevoerd’. „Om hen, die werden gedood, in herinnering levend te houden.”

Dit zijn de namen
Het leggen van vier Stolpersteine is een hommage aan Hijman Pinus, zijn vrouw Carolina en hun twee kindertjes Mirjam en Daniël, nog maar 3 en 2 jaar oud. „Hun namen zijn weer verbonden met de Gasthuisstraat.” Precies zo vergaat het ook de namen van Salomon de Lange, van Henriëtte de Lange-van Gelderen en Levie Drukker uit de Irisstraat, die in het plaveisel worden vereeuwigd. En zo gaat het maar door. Met namen en hun noodlot. Aan de Tulpstraat. De Tukseweg. De Meppelerweg. Eesveen. Wrede, misselijkmakende verhalen die stoep na stoep, en steen na steen moeten worden verteld. „Omdat”, zegt Willem Boerma van de Stichting Stolpersteine Steenwijk, „elk klein steentje een verschrikkelijk verhaal, maar ook een blijvende herinnering is aan de Joodse medeburgers.”

Struikelstenen geplaatst om de uit Steenwijk tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerde en omgebrachte Joodse inwoners te herdenken.

Kop van Overijssel