Volledig scherm
Prototypen van vier beelden (samen een kolonistengezin) die bij de entrees van Willemsoord komen te staan. © Wilbert Bijzitter

Vier ton voor projecten in kernen Steenwijkerland

De gemeente Steenwijkerland trek de portemonnee voor een aantal projecten uit verschillende dorpsplannen. Met de realisering van de acht ingediende plannen is een bedrag gemoeid van 410.750 euro. Daarvan wordt 186.000 euro opgehoest door derden, oftewel fondsen en sponsors. 

De plannen zijn heel divers. Dorpsbelang Willemsoord heeft het initiatief genomen om in 2020, als het dorp 200 jaar bestaat, de entrees en het centrale kruispunt in het dorp te voorzien van een koloniaal tintje. Daar komen beelden van koloniefiguren te staan. Het kruispunt wordt zodanig ingericht dat dit volledig past bij de sfeer en de cultuurhistorie van de Koloniën van Weldadigheid. 

Verlichting

Kunstwerk de Zwaan in de rotonde van de Slijkenburgerdijk in Kuinre is overdag een blikvanger, maar 's avonds staat het in het donker. Daarom wil Plaatselijk Belang Kuinre verlichting plaatsen.  

Kalenberg heeft plannen om de lokale mythe 'De Zwarte Fruinen' te accentueren bij de entree van het dorp. Dat samen met een silhouet van een ree, een veel voorkomend dier rondom het waterdorp in De Weerribben. 

Hoosjessloot

In Wanneperveen gaan ze de Hoosjessloot bevaarbaar maken. Zo wordt het waterdorp nog beter bereikbaar voor bootjeseigenaren. Het geld voor de realisatie is er al, de bijdrage van de gemeente wordt gebruikt voor onderzoek naar de haalbaarheid van het plan.

Sociale sofa

Verder gaat er geld naar het dorpshuis in Onna voor een nieuwe toiletgroep. Blankenham viert dit jaar 600 jaar Dijkdorp en krijgt geld voor een sociale sofa, een betonnen bank met een mozaïekpatroon dat door het dorp zelf wordt bedacht en gemaakt. Vanuit Vollenhove is het initiatief gekomen om een goede fietsverbinding aan te leggen tussen het Bentenpad en het Bentendijkpad om onder meer de route naar Zwartsluis te optimaliseren. 

Plaatselijk Belang Oldemarkt krijgt geld voor het online promoten van het dorp, winterverlichting in de Hoofdstraat en een social sofa. ,,Ik ben blij dat er nieuwe verlichting komt. De huidige verlichting is twintig jaar oud en maakt ons depressief", aldus PB-bestuurslid Yvo Booisma, die insprak tijdens de politieke markt van de gemeente.

Kop van Overijssel